Chlupáči, 8. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Urostlý, trpělivý a odvážný pes, který se pyšní svou neohrožeností. To je tosa inu, mohutný chlupáč, který leckoho odstraší svou velikostí. Může z něj být však ideální rodinný mazel. Jaký tedy je a hodí se i pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mohutný a sebevědomý

Tosa inu

Tosa inu je pes robustní postavy, může vážit až 90 kilogramů. I když se může zdát, že je tento velikán těžkopádný a pohyb mu nic neříká, překvapí vás svou hbitostí a rychlostí. Jedná se o psa, kterého jen tak něco nezastraší. Ačkoliv je ve většině případech klidný a nejedná zkratkovitě, umí dát jasně najevo, když se mu něco nelíbí. To se stává zejména v případě, kdy někdo naruší jeho prostor, který si teritoriálně hlídá, nebo chce ublížit někomu z rodiny. V takové situaci umí tosa inu efektivně zastrašit nepřítele, přičemž spoléhá zejména na postoj svého pána, ke kterému vzhlíží.

Při výchově je potřeba přistupovat k tomuto psímu obrovi s dávkou trpělivosti, pochopení, laskavostí a pevnou rukou. Důležitá je spravedlivost a pozitivní přístup, s násilím a drilem byste s tímto chlupáčem neuspěli, spíš naopak. Hodí se spíš do rukou zkušenějších chovatelů.

Věrný společník

Tosa inu

Co lze o tosa inu jednoznačně říct, je to, že miluje svou rodinu. Jedná se o věrného a spolehlivého psa, který si užívá lidskou společnost a potřebuje mít svého pána nebo ještě lépe všechny členy rodiny nablízku. Může z něj být pohodový společník do rodiny jak s dětmi, tak i s jinými domácími mazlíčky. Tosa inu totiž nemá vyvinuté lovecké pudy, a tak bude menší zvířecí kolegy snášet s nadhledem. V případě soužití s malými dětmi je zapotřebí dohlížet na jejich kontakt a poučit děti, jak se k psovi chovat. Vzhledem k jeho velikosti je samozřejmostí obezřetnost a opatrnost.

Hlídač i mazel

Tosa inu

Ačkoliv je tosa inu výborným hlídačem, který odstraší nevítané hosty levou zadní, a to zejména díky své ostražitosti a nedůvěřivosti k cizím lidem, nejedná se o psí plemeno, které se hodí do kotce či na dvůr k celoročnímu odložení. Tento obranář má potřebu zejména chránit svou rodinu a potřebuje jí být nablízku. Užívá si společně strávené chvíle, a tak by rozhodně měl mít přístup do domu, aby vás mohl věrně následovat a plnit vaše přání.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock