Chlupáči, 27. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Fyzicky zdatný, aktivní a veselý psík, kterého si často lidé mylně pletou s pražským krysaříkem. Trpasličí pinč je ale jedinečný psí společník, který vám vykouzlí úsměv na tváři. Čím se od krysaříka liší a jaký je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Malý sportovec

Trpasličí pinč

Trpasličí pinč může svým vzhledem působit jako typicky městský psík, který si užívá nošení v náruči či tašce. Je to zejména z důvodu jeho podobnosti se zmíněným pražským krysaříkem. Trpasličí pinč má však velice odlišnou tělesnou konstituci, jedná se o sportovně založeného psa, který má silné končetiny, je vytrvalý a hbitý. Hodí se pro většinu kynologických sportů, vynikat bude jak v agility, tak dogdancingu, flyballu, frisbee nebo i coursingu. Kromě toho z něj může být věrný parťák na delší procházky, výlety i túry, zvládne i delší a náročnější trasy, čímž vás možná mnohdy překvapí. Stejně tak vás rád doprovodí při běhu či jízdě na kole. Pozor však na přetěžování kloubů a pohybového aparátu ve štěněčím věku.

Chytrá hlavička

Trpasličí pinč

Kromě dostatku fyzického vybití potřebuje tento aktivní chlupáček i zaměstnat svou chytrou hlavičku. Jedná se o inteligentního psíka, který velice rád přemýšlí, a pokud nemá dostatek zábavy, začne se nudit vymýšlet nejrůznější lumpárny. Trénink a učení se nových věcí je pro něj radost, a tak je jeho výcvik snazší než u jiných plemen. Někdy může být roztržitý a tvrdohlavý, jelikož je jedním z jeho charakteristických znaků i samostatnost. V takovém případě je však potřeba zachovat chladnou hlavu a obrnit se trpělivostí, drilem a nátlakem u něj ničeho nedosáhnete. Naopak na nešetrný a tvrdý přístup může začít reagovat ofenzivně.

Kromě učení se nových triků a povelů můžete jeho mysl zaměstnat i nejrůznějšími hlavolamy a hračkami, které podpoří jeho přirozenou zvídavost a chuť pracovat a přemýšlet.

Přizpůsobivý mazlík

Trpasličí pinč

I když trpasličí pinč potřebuje dostatek fyzického i psychického vybití, nemusíte se obávat, že vám bude za všech okolností skákat po hlavě. I když se jedná o aktivního rošťáka, uvidíte, že se k vám v pohodlí domova rád schoulí a spočine na gauči či v měkkém pelíšku. Přizpůsobí se vašemu režimu a rád vám bude dělat společnost jak v menším bytě, tak i u velkého statku či na zahradě u chalupy. Trpasličí pinč je univerzální kamarád a parťák pro nejrůznější typy lidí, šťastný bude zejména v aktivnější domácnosti.

Autorský článek

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock