Chlupáči, 24. 8. 2020

Foto: Shutterstock

Nepřehlédnutelný opeřenec s nezaměnitelným zbarvením a tvarem zobáku, to je tukan obrovský. Pojďme se na tohoto krásného šplhavce podívat hezky zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Šplhavý velikán

Tukan obrovský patří mezi šplhavce a je i jedním z největších zástupců tohoto řádu. Dorůstá do délky kolem 60 centimetrů, a jak již jeho zařazení napovídá, dává přednost raději šplhání a lození po kmenech stromů. Nejraději cestuje ze stromu na strom dlouhými skoky, přičemž si většinou poradí i bez použití křídel. Oproti letcům má totiž tukan křídla k poměru těla poněkud krátká a zaoblená, a tak létá jen málokdy.

I když se na první pohled může zdát, že je tukan velice těžké a neohrabané zvíře, oproti jiným velkým opeřencům vás jeho váha možná překvapí – nepřekročí totiž ani 900 gramů. Může za to zobák, který i přes svou velikost neváží téměř nic. I přesto je však velmi silný!

Pestrobarevný zobák

Zmíněný zobák tukana je bezpochyby jeho největší chloubou. Jedná se o silný nástroj s pilovitým skusem, díky kterému se tukan bez problémů dostane přes tvrdé slupky či skořápky některých plodů, kterými se živí. Kromě obstarání potravy slouží zobák tukana i k ochlazování organismu. Skrývá v sobě totiž síť cév, kterými proudí krev, kdy tukan regulací ovlivňuje svou tělesnou teplotu. Kromě této úžasné funkce může tukan použít svůj majestátní zobák i při odstrašování nepřátel a získávání sympatií od opačného pohlaví.

Nejen, že je tukaní zobák unikátní svými vlastnostmi a využitím, ale také zbarvením. Skýtá v sobě totiž několik odstínů žluté, oranžové a červené. Pohled na něj tak v leckom může vyvolat vzpomínku na zapadající slunce nad prohřátým obzorem.

Kromě zobáku stojí na tukanovi za povšimnutí i jeho krásné kulaté oči, které jsou ohraničeny zářivě modrou a oranžovou barvou. Může se tak zdát, že má tukan zbarvenou duhovku, ovšem jedná se o holou kůži kolem očí. Tukaní pera jsou zbarvena do černé a bílé barvy.

Pečlivý rodič

Tukani v přírodě žijí v párech nebo v menších hejnech, kdy mají jednotlivci mezi sebou velice silné vztahy – navzájem se ochraňují a brání své druhy před nepřáteli. Po zahnízdění v dutinách stromů se o vylíhnutá mláďata starají oba rodiče. Své mladé přirozeně střeží jako oko v hlavě, aby je uchránili před případným nebezpečím. Mláďatům se zobáky i peří dobarvuje postupem času. Tukan obrovský se dožívá až 15 let věku.

Štítky: ptáci

Autor článku: Petra Chmelová

New title