Chlupáči, 2. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Polodlouhosrstá elegantní kočka s přátelskou povahou, to je turecká angora. Jedno z nejstarších plemen koček se těší veliké oblibě všude po světě. Hodí se i pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přátelská společnice

Turecká angora

Pokud je u vás doma prázdno a toužíte po věrném společníkovi, je turecká angora tou správnou volbou. Toto kočičí plemeno je velice přítulná a užívá si přítomnost lidí, ale i jiných domácích mazlíčků. Se psy nejenže vychází, ale dokonce s nimi umí navázat i nevídané přátelství. Pokud nebýváte často doma nebo nemáte čas věnovat se této milé šelmě pravidelně, zvažte pořízení dvou koček. O samotě angora trpí a nudí se, společnost je pro ni velice důležitá. Tato kamarádská šelma se hodí i do rodiny s dětmi, samozřejmostí je však dobré zacházení a socializace.

Hebký kožíšek

Turecká angora

Krásná polodlouhá srst turecké angory vás okouzlí nejen svým vzhledem, díky které vypadá tato kočička elegantně a vznešeně, ale také svou hebkostí. Její kožíšek je hedvábně jemný a hustý, jeho délka i rozložení se mění s ohledem na roční období. V zimě je typický huňatý límec, v létě srst naopak působí kratším a vzdušnějším dojmem. Za raritu lze považovat to, že délka srsti tohoto plemene není ovlivněna záměrným šlechtěním, ale genetickou mutací. Nejčastěji můžete mít tu čest potkat bíle zbarvenou tureckou krásku, což je podmíněno historickým vývojem uznávaného standardu.

Ačkoliv se může zdát, že tato kočičí chlouba v podobě nádherné srsti vyžaduje náročnou každodenní péči, není tomu tak. Angoře stačí pouze občasné pročesání srsti. Snadná péče je dána zejména absencí podsady.

Uhrančivé oči

Turecká angora

Turecké angory jsou velice zvláštní tím, že barva jejich očí nemá souvislost se zbarvením srsti a může mít mnoho variací. Vidět tedy můžete angoru se zelenýma, modrýma, žlutýma i zlatýma očima, dokonce může mít i každé oko jinou barvu. Tvar očí je mandlový s lehkým nakloněním vzhůru. Jejich zvídavý, vznešený a zároveň roztomilý kukuč okouzlí zkrátka každého.

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock