Chlupáči, 30. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Češi jsou národem pejskařů. Patříte k nim i vy? Pak si zkuste otestovat, jak jste na tom se znalostí tradičních i méně obvyklých psích plemen v našem velkém psím kvízu!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kolik z následujících hafanů poznáte? Správné odpovědi najdete na konci kvízu (a pokud se budete chtít správnou odpověď dozvědět hned, stačí kliknout na fotku u psa).

1. Sněhobílý krasavec

Samojed

Sněhově bílý, přátelský hafan pocházející z drsné Sibiře. Je skvělým společníkem, miluje dlouhé procházky a dovádění. Hodí se pro všechny, kteří se mu budou moci opravdu věnovat. Jedná se totiž o chytrého psa, a tak nesnáší nudu. Kromě kamarádské povahy vám bude vždycky dělat radost svým nezaměnitelným úsměvem.

2. Něžný obr

Irský vlkodav

Mnohé lidi děsí svou velikostí, ale ve skutečnosti je tohle psí plemeno opravdovým dobrákem. Tak jako většinu psích obrů ho jen tak nic nerozhází a vyjde prakticky s každým (včetně ostatních psů a jiných zvířat). Má rád dlouhé procházky, ale občas si pořádně „zalenoší“. Nevýhodou může být spousta krmiva pro psy, které toto obří plemeno spořádá.

3. Aktivní plyšák

Pomeranian

Možná vypadá jako kulatý plyšáček a díky váze okolo 2,5 kilogramu si jej lidé občas pletou s „psíkem do kabelky“, ale není radno ho podceňovat. Tohle plemeno původem z Německa patří k velmi aktivní psíkům, je společenské a rozhodně mu nedělá dobře, když musí být dlouho samo. Díky své inteligenci se hodí i pro nejrůznější psí sporty. I tak je rozhodně psem do města než na zahradu.

4. Extra chytrý pes

Border kolie

Ačkoli patří toto psí plemeno v současnosti k vůbec nejoblíbenějším, jeho pořízení je nutné dobře rozmyslet. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoho z nejinteligentnějších a nejaktivnějších psů vůbec, vyžaduje opravdu hodně pozornosti. Hodí se proto pro aktivní pánečky, kteří se svému hafanovi budou poctivě věnovat – ať už procházkami, výcvikem nebo nějakým psím sportem.

5. Společenský čertík

Brabantík

Psí plemeno, které na první pohled zaujme svým jedinečným vzhledem. Pochází pravděpodobně z Belgie a jedná se o společenského psa nenáročného na pohyb. I proto je skvělým psem pro seniory nebo pánečky, kteří nemají čas na dlouhé procházky. Ke své lidské rodině velmi silně přilne, a tak je jasné, že dlouhé hodiny o samotě mu nedělají dobře. Výhodou tohoto psa je i fakt, že málo líná.

6. Pes s povahou kočky

Shiba inu

Pokud se dá o nějakém psím plemenu říci, že povahou připomíná kočku, je to tento japonský krasavec. A právě pro svou tvrdohlavost bude vhodnější spíše pro zkušené chovatele. Jinak se ale skvěle hodí k dětem – nejspíš proto, že se s nimi nadšeně pustí do každé skopičiny. Miluje delší procházky, ale zároveň jde o vhodného psa do bytu.

7. Nejen pro alergiky

Mexický naháč

Tento psík patří k plemenům, jež jsou díky absenci srsti skvělá pro alergiky. Zároveň je vhodným psem do bytuměsta. Nemá rád samotu, je totiž velmi oddaným společníkem, a tak je ideálním psem pro seniory nebo pánečky, kteří tráví většinu času doma. Počítejte s tím, že v zimě mu budete muset pořídit na vycházky obleček, v létě pak opalovací krém.

8. Elegantní aristokrat

Afghánský chrt

Majestátní a elegantní psí plemeno, které je rozeným běžcem. Má vpravdě aristokratickou povahu, ale i vzhled – díky své nádherné srsti. Ta ovšem vyžaduje náležitou péči včetně častějšího koupání kvalitním šamponem a každodenního česání. Potřebují spoustu pohybu a také pořádnou dávku trpělivosti při výcviku, a tak se hodí především pro zkušenější chovatele.

9. Český unikát

Český strakatý pes

Jedná se o jedno z mála psích plemen, která byla vyšlechtěna v Československu – konkrétně 50. letech dr. Františkem Horákem. Od 60. let sloužil jako laboratorní pes, mezi běžné chovatele se dostal až koncem let 80. Jde o inteligentní, chytré a přátelské plemeno, které se skvěle hodí k dětem. Je však velmi aktivní, a tak vyžaduje dlouhé procházky nebo nějaký psí sport.

10. Povaleč i výletník

Kavalár King Charles španěl

Tohle vpravdě královské psí plemeno patří mezi společenské psy vhodné i do města. Miluje povalování se na gauči, ale rozhodně to neznamená, že by tohle lenošení nemělo být vyvážené pořádnou procházkou či výletem. Silně se upíná na svou lidskou rodinu, a tak se hodí pro všechny, kdo mu budou věnovat dostatek času. Je vhodným psem i pro seniory.

(Správné odpovědi: samojed, irský vlkodav, pomeranian, border kolie, brabantík, shiba-inu, mexický naháč, afghánský chrt, český strakatý pes, Kavalír King Charles španěl)

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock

New title