Chlupáči, 18. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Okouzlující a něžné stvoření s jedinečným vzhledem i povahou. To je vipet, hladkosrstý chrt, kterého si rychle zamilujete. Je tento chlupáč vaše „krevní skupina“? Pojďme si o něm povědět víc!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Psí elegán

Vipet

Dlouhé nohy, úzký pas a hluboký hrudník dělá z vipeta opravdového psího modela. Jeho tělesná stavba působí harmonicky, má čisté linie a velice ladný pohyb. Při klusu téměř vypadá, jako by se nadnášel. Jedná se o psa s lehkou kostrou, vzhledem ke své výšce (až 50 centimetrů) váží maximálně 14 kilogramů. Elegantní vzhled dále umocňuje úzká hlava s dlouhým čenichem a laskavými kukadly.

Sportovec tělem i duší

Vipet

Jelikož vipet spadá do kategorie chrtů, je více než jasné, že miluje pohyb a potřebuje jej dostatek. Napovídá tomu již jeho tělesná konstituce. Jedná se o rychlého chlupáče, který nepohrdne žádnou fyzickou aktivitou a bude se s radostí účastnit nejrůznějších sportů. Ideální činností pro něj může být společný běh nebo běh u kola či koloběžky, v coursingu pak strčí do kapsy psí kolegy díky své rychlosti a silnému loveckému pudu.

Rodinný miláček i lovec

Vipet

Právě lovecký pud může ovlivňovat soužití s tímto hafanem, co se procházek týče. Pokud toužíte po chlupáči, který vás bude venku následovat a nikdy se nevzdálí, nejspíš nebude vipet nic pro vás. Vipet je totiž velice bystrý a hbitý lovec, který rád pronásleduje vše, co se rychle pohybuje. Není tak výjimkou, že se bezhlavě vydá za srnou, zajícem nebo kočkou. Z tohoto důvodu je lepší mít psíka vždy pod kontrolou, ideálně na delším vodítku.

Na druhou stranu je vipet překvapivě klidným domácím povalečem. Pokud má dostatek pozornosti a pohybu, umí doma velice efektivně odpočívat. Užívá si rodinnou atmosféru a klid domova, rád se schoulí vedle vás na gauči nebo v měkkém pelíšku a nechá se hladit a mazlit jako kočka. I když se to na první pohled nemusí zdát, jedná se o ideálního rodinného hafana, který miluje lidskou přítomnost a hlavně děti, ke kterým je neobyčejně laskavý, něžný a trpělivý. Důležité je však poučení dětí, jak se správně k pejskovi chovat, a také socializace mazlíka již od štěněčího věku.

Citlivý, ale vyrovnaný

Vipet

Většina chrtů působí věčně vystrašeným dojmem, za což může zejména postavení uší, očí a ocasu. Už samotný vzhled v porovnání s mohutnými psími kolegy evokuje citlivost a opatrnost. Vipet sice opatrný a citlivý je, ale rozhodně se nejedná o bojácného a labilního psa. Naopak vás překvapí svou vyrovnaností, trpělivostí a schopností „být nad věcí“. Důležitá je přitom vždy socializace a předpoklady daného jedince. Při výchově a výcviku potřebuje laskavý přístup s citlivým zacházením – rád dělá lidem radost i bez drilu a trestů, které snáší velice špatně. Lásku, kterou vipetovi dáte, vám bezpochyby oplatí.

Ke komu se hodí vipet? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock