Chlupáči, 17. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Zebřičky se v mnohých ohledech odlišují od papoušků, což však nebrání v tom, aby se staly právoplatnými domácími mazlíčky a milými společníky. Sice nejsou příliš ochočitelné a nenaučí se mluvit, ale jejich veselé poskakování vás jistě potěší při každém pohledu do klece.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vhodný opeřenec pro začátečníky

Zebřička pestrá

Tito ptáčci jsou velice nenároční na chov, a tak si je může pořídit i úplný začátečník. Jedná se o malé pěvce, kteří dorůstají kolem deseti centimetrů a váží jen pár gramů. Dožívají se kolem šesti až deseti let.

Potřebuje kamarády

Zebřička pestrá

I když se s vámi zebřička příliš kamarádit nebude, potřebuje společnost. Proto je potřeba pořídit více zebřiček najednou. Ideální složení je buď pár, nebo menší hejno, nedoporučuje se chovat dohromady pouze tři zebřičky, protože by jedna zůstala na ocet.

Miluje vodu

Zebřička pestrá

Ač se to může zdát zvláštní, zebřičky opravdu zbožňují vodu. Rády se v ní koupou, a tak byste jim udělali velkou radost, pokud byste klec vybavili nějakým bazénkem, nejlépe venkovní koupelnou, která se dá umístit do vchodu do klece. Tato voda jim může sloužit i k napájení v případech, kdy například odjedete na delší dobu z domova.

Obydlí

Zebřička pestrá

Zebřičky lze chovat doma v kleci, nebo venku ve voliéře. Zde je však nutné zajistit úkryt před nepříznivými povětrnostními podmínkami a nízkými teplotami. Obecně platí – čím větší, tím lepší. Tito ptáčci totiž milují pohyb, a tak ocení více prostoru pro prolétnutí.

Zebřičky také potěšíte tím, když do klece umístíte několik větví nebo vytvoříte patra, na která může ptáček vystoupat. Uvidíte, jak budou radostně poskakovat z větve na větev a prozkoumávat jednotlivé úrovně.

Klec by měla být umístěna na klidném místě, kde není průvan ani přímé sluneční záření. Pokud máte pocit, že zebřičky rušíte svým pohybem kolem klece, zakryjte tři boční stěny klece tak, aby zůstala otevřená pouze přední část. Zebřičky tak budou mít větší pocit bezpečí a zároveň na ně hezky uvidíte.

Ptáčkům by nemělo chybět krmení v podobě prosa a jiným drobných semen, zeleniny, ovoce a listů. Potřebují také dostatek vody a vhodné je i umístěni misky s doplňkovým minerálním krmivem.

Autorský článek

Štítky: ptáci

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock