Chlupáči, 1. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Pes se zlatou srstí a zlatou povahou. Řeč je o plemenu, které je oblíbené po celém světě. A není se čemu divit – zlatý retrívr má jedinečný charakter. Pojďme se na něj společně podívat!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Trpělivý dobrák

Zlatý retrívr

Rodinný pes – i tak se dá ve zkratce popsat zlatý retrívr. Tento hafan je totiž velice milý a pozorný ke všem členům rodiny, dětí nevyjímaje. Jedná se o trpělivého a hravého chlupáče, který zvláště s dětmi působí jako „psí chůva“, jež svým dobráckým pohledem dohlíží na jejich bezpečnost a zároveň se nechá strhnout k bujarým hrátkám a skotačení. Zlatý retrívr má s dětmi zlatou trpělivost, ale i přesto bychom neměli zapomínat na dohled a poučení dětí, jak se k pejskovi správně chovat.

Kromě dětí zlaťák miluje i dospělé členy rodiny, je k nim loajální, věrný a přítulný. Jeho hravost přetrvává i do vyššího věku, což krom dvounožců ocení i psí kolegové, se kterými si tento chlupáč s oblibou hraje „na babu“. Zlatý retrívr dobře vychází i s jinými domácími mazlíčky, při správném vedení a včasné socializaci bude za dobře i s kočičkou, papouškem nebo menšími hlodavci.

Inteligentní mazel

Zlatý retrívr

Díky úžasné povaze a vysoké inteligenci bývá zlatý retrívr hojně využíván jako asistenční pes nebo canisterapeut. Pokud je štěně k tomuto výcviku vedeno od malička, nevadí mu manipulace, je trpělivý, klidný a pozorný. V opačném případě vám může z roztomilé kuličky vyrůst i malý nezbeda, který vymýšlí lumpárny – plemeno není zárukou vychovaného psa bez zapojení majitelů. Proto je nutné zlaťáka zabavit a trénovat jeho bystrou hlavičku. Velice rychle se učí, a tak vám jeho výchova a výcvik nedá moc práce. A pokud budete využívat odměny, snese vám i modré z nebe! Za dobrotu, pohlazení nebo hru pro vás udělá téměř cokoliv!

Všestranný společník

Zlatý retrívr

Pokud hledáte chlupáče, který se rád vyvalí na zahradě nebo doma v obýváku a zároveň vás s chutí doprovodí na výletě, procházce nebo při sportování, je zlatý retrívr ideální volba! Se zlaťákem se můžete věnovat různým psím sportům, canisterapii nebo si jen užívat běžného života. Je rád v přírodě a miluje vodu a plavání. Hodí se k domečku se zahradou, ale s dostatkem pozornosti a pohybu bude šťastný i v městském bytě. Rozhodně si nezaslouží celodenní odložení v kotci nebo na dvorku – tento dobrák potřebuje lidskou společnost, aby mohl rozdávat lásku!

Ke komu se hodí zlatý retrívr? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock