Krmení, 7. 8. 2023

Foto: Gavriella Pet photography / Shutterstock

Každý z nás si rád smlsne na něčem dobrém. To samé platí i pro naše mazlíčky. Navíc lze pamlsky použít jako výbornou motivaci při výchově i výcviku, nebo si tak jednoduše získat zvířecí přízeň.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jaké vybrat, aby byly chutné, ale zároveň zdravé?

Domácí výroba

Není nad vlastnoručně udělané dobroty, u kterých máte vždy jistotu, co opravdu obsahují, a zároveň můžete přizpůsobit jejich složení či úpravu požadavkům vašeho mazlíčka. Pro některá zvířátka může být i obyčejný kousek ovoce či zeleniny tou nejlepší pochoutkou. Pejsci a kočičky samozřejmě nejvíce ocení syrové maso, ale to se příliš jako pamlsek nehodí, protože má krátkou trvanlivost a snadno podlehne zkažení. Navíc není zcela příjemné podávat syrové maso holýma rukama například na procházce. Pro využití masa jakožto pamlsku je ideální jeho usušení. Sušené maso je trvanlivé, snadno skladovatelné a velice chutné. Navíc jej můžete nařezat na malé kousíčky, což jistě oceníte při výcviku.

Jednoznačně oblíbenou variantou jsou domácí pečené pamlsky. Jedná se o jakési masové sušenky, které je velice snadné připravit. Stačí mleté maso, trocha vloček a vejce. Zvláště chutné jsou například tuňákové nebo játrové sušenky. Receptů je na internetu plno. Pokud váš chlupáč zrovna nepreferuje maso, můžete vyzkoušet i jablečné či mrkvové placičky, na kterých si můžete pochutnat společně.

Dobroty z obchodu

Ne vždy má člověk čas, chuť nebo prostředky na to, vyrábět domácí pamlsky. Proč nezajít do chovatelských potřeb a rovnou koupit velké množství pochoutek bez starostí? Na tomto způsobu není nic špatného. Nezapomínejte však na správné skladování. Pokud koupíte menší balení, máte jistotu, že jej stihnete spotřebovat dřív, než pamlsky ztvrdnou, ztratí chuť nebo se zkazí.

V dnešní době je k dostání velké množství nejrůznějších pamlsků. Vybrat si můžete i již zmíněné sušené maso a vyhnout se tak nepříliš voňavé domácí přípravě, přírodní sušenky a jiné kvalitní dobroty.

Mrkněte na složení

Složení je důležitým aspektem při výběru pamlsků. Je přirozené, že každý chce dopřát svému zvířecímu kamarádovi to, co mu opravdu chutná. Mnohdy však mazlíčkům chutnají právě takové produkty, které nejsou vhodné pro jejich zdraví. Levné pamlsky obsahují mnoho zbytečných obilovin, minimum masa a zeleniny, za to velký přídavek soli a umělých ochucovadel, což není nic dobrého. Sůl a koření neblaze působí na zvířecí organismus a jeho nadměrné požívání může vést ke zdravotním komplikacím.

Díky složení lze zjistit množství a druh masa, což je při výběru dobrot pro chlupáče důležité. Někteří pejsci trpí na různé potravinové intolerance a alergie, a tak je čtení složení na místě.

Autorský text

Autor článku: Andrea Veselá