Krmení, 19. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Kupujete to nejdražší krmivo říkáte si, že tím pro psa děláte to nejlepší? Bohužel není možné za měřítko kvality považovat cenu nebo značku krmiva. Není důležité, jestli mají granule nebo konzervy označení superpremium, premium nebo holistic. Vždy je nejdůležitější složení, to, jestli neobsahuje nevhodné suroviny. Špatná volba krmiva totiž může negativně ovlivnit zdraví vašeho pejska.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je úplně přirozené, že běžný pejskař nedokáže posoudit vhodnost jednotlivých surovin. Rozhodně mezi kvalitní krmiva nemůžeme řadit ta, která neuvádějí přesné popisy jednotlivých surovin, ale celé skupiny, například obiloviny.

Na jaké konkrétní suroviny si dát pozor?

Kukuřice, pšenice, sója

Kvalitní krmivo by nemělo obsahovat tyto suroviny, protože jsou špatně stravitelné a do krmiv jsou přidávány kvůli objemu. Sója se přidává kvůli vysokému obsahu bílkovin, čímž nahrazuje maso.

Pečené maso, uzené maso apod.

Takto upravené suroviny v krmivech vzbuzují otázky, co je důvodem k jejich použití. Je pravděpodobné, že při jejich úpravě mohlo dojít k upravení dochucením (například solí) nebo konzervaci.

BHA, BHT, sorban draselný, propionát vápenatý, fosforečnan vápenatý

Toto jsou nejběžnější chemické konzervanty používané v krmivech, které velmi často způsobují alergické reakce. Důležité je také vědět, že alergie se začnou projevovat až po dvou letech od konzumace nevhodných granulí.

Palmový, slunečnicový olej

Levné zdroje tuků, které nahrazují lépe stravitelné a využitelné živočišné tuky, které by měly být v krmivu vždy zastoupeny. Rostlinné tuky jsou pro psy velmi málo využitelné.

Autor článku: Lenka Šmídová