Krmení, 29. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Lidé se stávají vegetariány z různých důvodů, ať už z morálního, ekologického či zdravotního hlediska. Mnohdy do tohoto životního stylu zapojí i svoje domácí mazlíčky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je to pro ně vhodné?

Všežravý masožravec, nebo masožravý všežravec?

Řeč je o psech. Pes má sice zuby i střeva uzpůsobená k masožravému stylu života, avšak na rozdíl od vlků umí trávit i rostlinnou potravu, a to zejména díky domestikaci. Neznamená to však, že by čistě na rostlinné potravě zvláště prospíval.

Existuje mnoho psích vegetariánů, kteří jsou v dobré kondici a netrpí žádnými zdravotními obtížemi, ale vhodnost tohoto způsobu krmení je stále rozporuplná. Jídelníček vašeho pejska by měl být vyvážený a obsahovat vše, co potřebuje pro správný růst a vývoj, což se týká zejména štěňat. Maso je jednou z hlavních složek potravy, která dodává psovi potřebné látky a živiny.

Z masožravce býložravcem?

Kočky jsou typicky masožraví tvorové. Na rostlinné potravě sice přežijí, avšak není to pro ně nikterak vhodné. Potřebují totiž aminokyselinu taurin, kterou obsahuje právě maso. Krom toho vyžadují například i železo a hořčík.

Pokud se majitel rozhodne udělat ze své kočky vegetariána, musí zvolit cestu speciální potravy a kočce tyto látky poskytnout jinak. Existují proto veganské granule nebo konzervy, avšak stále se jedná o náhražku, kdy masožravci odepíráme maso. Sami bychom měli zvážit, zda nevhodným stravováním nevystavujeme kočku zdravotním problémům. Většina odborníků se nicméně shoduje, že vegetariánstvím můžete kočce zničit zdraví…

Jde to, ale…

Jak již bylo řečeno, velké množství psů i koček je krmeno vegetariánskou stravou a toto téma se stává předmětem mnoha diskuzí nejen mezi odpůrci, ale i mezi samotnými vegetariány a vegany. Nelze tvrdit, že je tento způsob krmení zcela nevhodný, a naopak jej nelze ani doporučit.

Pravdou však je, že se nejedná o nic přirozeného. Chlupáče bychom měli krmit podle jeho potřeb a konzultovat jakékoli změny s veterinárním lékařem.

Vlastní rozhodnutí

Stát se vegetariánem vyžaduje vlastní přesvědčení, které člověk získá díky svým úvahám. Psi a kočky se takto svobodně rozhodnout nemohou a nezbývá jim nic jiného, než se řídit podle majitele. Každý člověk by se měl zamyslet, zda jeho mazlíček na rostlinné potravě prospívá a nijak nestrádá. Nejdůležitější je jeho zdraví.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková