Krmení, 3. 4. 2022

Foto: Shutterstock

Chcete, aby váš chlupáč dobře rostl, prospíval, měl krásnou a zdravou srst a byl v dobré kondici? Pokud krmíte granulemi, měli byste si dát záležet již při jejich výběru. Na co se zaměřit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Více masa, méně obilovin

Jedním z prvních ukazatelů kvality granulí je vysoké procento obsahu masa. Levné granule ze supermarketů většinou obsahují pouze nepatrné stopy masové složky, která je nahrazena obilovinami. Namísto dobrého masíčka si tak psíci zaplňují bříška nevýživnou hmotou, ze které budou prospívat jen stěží. Proto vybírejte takové granulky, kde je masa v konečném stavu o poznání více než jiných složek.

Není maso jako maso

Samotná myšlenka vytvořit z masa granulovanou stravu je pro mnohé zavádějící. Granule samozřejmě neobsahují čerstvé maso, jelikož by podlehly okamžité zkáze. I když toto označení na některých pytlích naleznete, uvedený obsah čerstvého masa je myšlen ještě před zpracováním. Jedná se o prodejní taktiku, díky které si kupující myslí, že granulky obsahují masa opravdu hodně. Ve skutečnosti však výrobou ztrácí maso objem a vlhkost a procenta rapidně padají dolů.

Kromě obsahu je třeba hledět i na samotné označení masové složky v granulích. Ve složení kvalitního krmiva naleznete specifikaci masa – tedy zda se jedná o kuřecí, hovězí, vepřové, králičí, jehněčí, kančí a tak podobně. Nápis „maso a výrobky živočišného původu“ rozhodně nesvědčí o kvalitě a od takových granulí ruce pryč, zvláště pokud jsou ve složení na prvním místě obiloviny v hojném množství.

Barviva a ochucovadla

Při výběru granulí často dáme na vzhled. Některé výrobky upoutají pozornost reklamou, líbivým vzhledem balení či dokonce barevností granulí. Kvalitní granule rozhodně nemusí být rozlišeny barevně, naopak je tmavě hnědá barva s ohledem na obsah masa přirozená. Ve složení si dejte pozor na ochucovadla a kořenicí přípravky. Levné granule často obsahují mnoho soli, která pejskům nesvědčí. Výrobci ji přidávají do směsi nevábného složení kvůli chuti – chlupáči se po nezdravých slaných kuličkách mohou utlouct. I když je pohled na hltajícího hafana s pořádným apetitem povzbuzující, na zdraví mu tyto granule nepřidají.

Jiný pes, jiné preference

Každému pejskovi mohou vyhovovat jiné granule. Někteří si rádi pochutnávají na rybí příchuti, jiní preferují dietního králíčka. Při výběru samozřejmě záleží i na kondici a potravinových intolerancích a alergiích daného strávníka. Existuje mnoho variant, někde jsou luštěniny, někde více druhů masa najednou, jinde i bylinky a ovoce. Vyzkoušejte a uvidíte, že narazíte na ty pravé. Pokud ne, není od věci vyzkoušet syrovou stravu, takzvaný BARF. Záleží na mnoha okolnostech a je jen na vás, jaké krmivo pro svého mazlíčka zvolíte.

Do potravy pro milovaného mazlíčka se vyplatí investovat čas i finance. Na oplátku vám bude dělat radost, jak váš chlupáč prospívá a těší se dobrému zdraví.

Autor článku: Andrea Veselá