Krmení, 27. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Kdy je vhodné začít používat granule s označením senior? A jak je to vlastně s alergiemi u pejsků? Na tyto a další otázky odpovídá odborník na výživu psů Martin Pučálka.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kdy je vhodné začít používat granule senior?

Krmivo pro psy seniory má nižší množství tuku a bílkovin a často je doplněné o preparáty na klouby, protože starší věk značí více opotřebované klouby. Dříve se udávalo, že u psa je dobré se senior granulemi začínat již od sedmého roku psa. Lepší je ale než na věk, koukat na aktivitu psa a na jeho váhu a vitalitu.

Pokud je pejsek i v deseti letech stejně vitální a má normální váhu jako v pěti letech, není použití speciální receptury nutné. Pro speciální recepturu bychom měli sahat až ve chvíli, kdy má pejsek vyšší váhu a menší aktivitu. Tedy i v pozdějším věku je možné použít recepturu pro dospělé psy nebo ALS recepturu. Pouze se doporučuje případně krmnou dávku upravit dle aktivity.

Jak nejlépe vybrat granule pro psa?

Důležité je nevybírat podle reklamy, barevnosti obalu nebo ceny, spolehněte se na své znalosti.  Po důkladném zvážení dostupných informací se rozhodněte pro určitou značku, pokuste se získat reference dobrých chovatelů, které značkou již delší dobu krmí, jen tak se můžete přesvědčit o tom, že co je napsané na obalu, opravdu v krmivu je a krmivo tak „funguje“, jak má.

Při výběru konkrétní formule individuálně zohledněte plemeno, stáří, denní režim, zátěž fyzickou i psychickou, optimální hmotnost, zdravotní stav psa, vybírejte podle deklarace poměru bílkovin a tuků a hladiny minerálních látek (vápník, fosfor), nejen podle všeobecných údajů na obale jako je např. Adult nebo Puppy. Pečlivě sledujte fyzickou i psychickou kondici psa při novém krmení, závěry dělejte nejdříve po 4-6 týdnech, nepřekrmujte, denní dávku upravujte individuálně, pokud budete spokojení, značku neměňte, trávicí trakt psa to ocení a nejen on.

Jak se u psů nejvíce projevuje alergie? A jaké jsou nejčastější spouštěče?

Lidé si velmi často mylně domnívají, že psi mají alergii na granule jako celek. Ve skutečnosti se může jednat o alergii na určitou složku, která je v granulích obsažená. Statistka ukazuje, že touto alergií trpí každý sedmý pes. Projevuje se svěděním, padáním srsti a citlivějším zažíváním. Důvodem potravinové alergie je citlivost na některou ze složek granulí například obiloviny, které obsahují lepek jako je pšenice nebo sója, nebo na chemické konzervanty. Důležité je také vědět, že alergie se začnou projevovat až po dvou letech od konzumace nevhodných granulí.

Podstatné je proto mít kvalitní hypoalergenní granule. Ty neobsahují suroviny, které spouštějí časté alergie. Zároveň se většinou jedná o „jednodušší“ receptury, které jsou postaveny na jednom druhu bílkovin. Určitě je dobré vybírat granule, kde je jehněčí maso, losos, případně krůta nebo zvěřina. V případě problémových psů je lepší se vyhnout kuřecímu masu a nabídněte mu speciální pamlsky pro psí alergiky.

Autor článku: Lenka Šmídová

New title