Krmení, 9. 3. 2024

Foto: Johan Swanepoel / Shutterstock

Smutné psí oči koukající zpod stolu přesvědčí mnoho z nás k tomu se podělit se svým chlupatým kamarádem o kousek jídla. Je však všechno, co jíme my, vhodné i pro psy? Bohužel ne.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Potraviny pro psa toxické

Mezi nejčastěji zmiňovanou nebezpečnou potravinou pro psy je čokoláda. Je pro ně toxická hlavně kvůli látce theobromin a množství kofeinu, což má vliv na nervový systém a činnost srdce, vysvětluje Michael Topper, prezident Americké asociace veterinárních lékařů. Větší množství čokolády může vést až k úmrtí zvířete. Nebezpečí lze dále nalézt i mezi ovocem – jedná se převážně o avokádo, hroznové víno a rozinky, pozor je třeba dát i na samotné pecky ovocných stromů, kdy hrozí otrava kyanidy.

Další hrozbou jsou oříšky. Jedná se zejména o mandle a makadamové ořechy, které mohou také způsobit otravu zvířete. Co se týče zeleniny, rozhodně bychom svému mazlíčkovi neměli dopřávat syrové brambory, zejména jejich zelenou část a klíčky. Obsahují totiž solanin, který je také toxický a má neblahé účinky na zdraví psa. Mezi další nevhodné potraviny se řadí i větší množství cibule, česneku, dále je nebezpečné požití mentolu či eukalyptu, zejména v podobě olejů, esencí či silice. Jak se samotná otrava projevuje?

Projevy otravy

Samozřejmě vždy záleží na množství a typu dané potraviny, na váze psa a jeho celkovém zdravotním stavu. Rozhodně bychom ale neměli podceňovat první příznaky, které mohou znamenat otravu. Mezi hlavní příznaky patří například zvracení, nadměrné slinění, třes, bolestivost břicha, apatie, ztráta koordinace nebo třeba zrychlené dýchání či tep.

Při jakémkoli podezření na otravu by měl být pes bez prodlení vyšetřen veterinárním lékařem. Postup s ním lze předem konzultovat i přes telefon, kdy je důležité lékaři oznámit, o jakou potravinu se jednalo a jaké množství pes přibližně zkonzumoval.

Co ještě z našeho jídelníčku pejskovi škodí?

Sůl. Sůl v přirozené podobě bez pochyby pes potřebuje, ale jen v malém množství. Vyšší množství je vysoce nebezpečné a může vést k otravě, selhání ledvin či poškození mozku, varuje Dr. Merliza Cabriles, DVM.

Další kategorií je cukr a tuk. Velké množství tuků pro pejska není rozhodně nic zdravého, může dokonce vést až k akutnímu zánětu slinivky, který je život ohrožující. Navíc společně s cukry způsobují nárůst váhy a objevují se problémy spojené s obezitou.

Kořeněná jídla psům také nepřinesou nic dobrého. Jejich trávení celkově není uzpůsobeno lidské stravě, a tak je lepší krmit psa dle jeho potřeb, aby správně prospíval a nehrozily žádné nežádoucí dopady na jeho zdraví. Ty se mohou projevovat nejen bezprostředně po požití, jako například zažívací problémy, ale i v dlouhodobějším měřítku, kdy postupně může docházet k zatěžování ledvin, trávicí soustavy či imunity.

Se svým mazlíčkem se určitě můžete podělit o mnoho pochutin, které mu nijak neuškodí. Pokud preferujete zdravou stravu, můžete si společně pochutnat na zelenině a ovoci, oblíbené je mezi psími gurmány například jablko, hruška, mrkev, okurka či meloun. Společně tak můžete získat i mnoho prospěšných látek a vitaminů a přitom si pochutnáte a posílíte vzájemný vztah, kdy lze potraviny využít i při výcviku namísto pamlsků.

Autorský článek

Další info: Potential Pet Poisons; PSA: Don’t Let Your Pup Chow Down on These 11 Toxic Foods for Dogs

Autor článku: Petra Chmelová