Krmení, 4. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Naši pejsci si rádi pochutnají nejen na mase, ale i na dalších potravinách. Třeba těch, které si v rámci zdravého životního stylu dopřáváte sami. Které superpotraviny psům nejen chutnají, ale mohou jim i prospívat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tyhle zdravé dobroty se nemusíte ostýchat dát svému štěkajícímu miláčkovi.

Jablko

Také se vždycky společně se svým psem těšíte, až vám na zahradě začnou dozrávat jablka? Pak vězte, že tyhle plody můžete Alíkovi bez obav servírovat. Nejenže mají spoustu vitaminů, jež prospívají nejen lidem, ale i psům, ale navíc podporují u pejsků zdraví ústní dutiny. Zjednodušeně řečeno jablko působí jako takový zubní kartáček.

Jen dejte pozor, aby váš miláček „nekradl“ jablka přímo zpod stromu. Může se totiž stát, že se v jejich útrobách skrývá vosa. A žihadlo do tlamičky rozhodně není nic příjemného (v některých případech může být i velmi nebezpečné).

Banán

Všimli jste si někdy, jak jsou banány oblíbené jako svačinka u sportovců, kteří si je dopřávají i v průběhu utkání či mezi závody? Tyto plody totiž představují skvělý zdroj energie a dodávají tělu všechny potřebné živiny, které využije pro další výkon. A podobně je tomu i u pejsků. Banán jim dodá potřebné aminokyseliny, elektrolyty, vitamin C a draslík.

Až se zase někdy vydáte s pejskem na delší túru, nezapomeňte banán přibalit i jemu. Uvidíte, že jím určitě vezme zavděk!

Borůvky

Sezóna těchto plodů u nás sice není zrovna dlouhá, ale jakmile nastane, neměli byste si nechávat všechny ty lahodné fialové plody jen a jen pro sebe! I Punťovi náramně prospějí! Borůvky jsou totiž plné antioxidantů, jež vychytávají v těle volné radikály (a to jak u lidí, tak u psů) a hrají jistou roli v prevenci závažných chorob, včetně rakoviny.

Navíc borůvky prospívají psímu mozku (ostatně i našemu), takže mohou pomoci zpomalit u vašeho miláčka nástup demence. Ano, i psi tímto onemocněním na stáří trpí.

Brokolice

Není třeba si nic namlouvat – řada pejsků bude k této zelenině poměrně skeptická, ostatně jako jsme v dobách, kdy se objevila na pultech našich samoobsluh, byli i my lidé. Ale pokud se ji naučí jíst, jen čtyřnohým miláčkům prospěje. Jak? Obsahuje spoustu vitaminů, ale také lutein pro zdraví očí, draslík a vápník prospívající kostem a vlákninu, jež dělá dobře (nejen) psímu zažívání.

Mimochodem, svému pejskovi můžete brokolici nabídnout syrovou i lehce povařenou. Pokud neuspějete, zkuste ji „nenápadně“ přimíchat do pokrmu, který má rád.

Mrkev

Tahle superpotravina se přidává i do průmyslově zpracovaného psího krmiva. A není divu, Kromě vitaminů a vlákniny obsahuje betakaroten, který prospívá psímu zraku.

Mrkev můžete psovi povařit a přimíchat do jídla, někteří však milují, když ji mohou chroupat pěkně syrovou a vcelku. Možná jim to připomíná kousání kostí.

Vajíčka

Tak jako jsou bílkoviny životně důležité pro zdraví lidského organismu, tak jsou důležité i pro naše domácí miláčky. Vajec se v psí výživě nemusíte bát, jsou lehce stravitelná a obsahují spoustu důležitých živin.

Vždy však psovi dávejte vajíčko tepelně upravené, nikdy ho nekrmte syrovými vejci!

Jogurt

My lidé konzumujeme jogurty především kvůli jejich prospěšnému vlivu na střevní mikroflóru. A ze stejného důvodu můžete tuhle pochoutku dopřát i svému psovi! Nabídnout mu můžete i kefír, který se mu bude možná díky tekuté konzistenci lépe jíst.

Samozřejmostí je podat psovi jen bílý, neochucený jogurt či kefír. Cukr totiž našim čtyřnohým miláčkům škodí ještě více než nám lidem.

Autor článku: Petra Chmelová