Krmení, 23. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Pejskům často dáváme naše jídlo od stolu. Ať už kvůli psím očím, nebo aby chlupáč ochutnal, co jíme. To však není vždy bezpečné. Existuje však řešení! Věděli jste, že se vyrábí speciální psí jídlo i pití, které se podobá tomu lidskému?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Polévky

Říkáte si, že polévku můžete pejskovi uvařit sami? Ano, ovšem musí být bez soli a jiných kořenicích přípravků, tedy pouze čistý vývar. Pokud však chcete dopřávat polévku chlupáčovi často, nastává problém se skladováním i časovými možnostmi kvůli vaření. Tyto překážky řeší již hotová polévka, kterou lze zakoupit v chovatelských potřebách. Jedná se o vývar, který je výhradně pro pejsky, neohřívá se a výborně ochutí granulky, které pejska už samy o sobě nudí. Tyto polévky se využívají pouze doplňkové krmivo, které nenahrazuje kompletní stravu. Dají se vzít i na cesty.

Pokud však máte dost času i chuti, není nic lepšího než uvařit pejskovi čerstvý domácí vývar. Mějte ale na paměti, že by neměl být z uzeného masa, neměl by obsahovat sůl ani koření a už vůbec ne kosti!

Psí čokoláda

Čokoláda je pro psy krajně nebezpečná! Pokud se ovšem nejedná o speciální psí čokoládu, která vlastně není čokoláda v pravém slova smyslu. Neobsahuje totiž theobromin, který je pro psy toxický. Ten se nachází v čokoládě, zvláště pak v takové, která má vysoké procento obsahu kakaa. V žádném případě tedy pejskovi nepodávejte čokoládu určenou k lidské konzumaci, hrozí totiž otrava! Psí čokoláda je spíš jakási sladká obarvená hmota, která připomíná čokoládu pouze vzhledem a někdy i vůní. Pejskovi kromě přidaných vitaminů a požitku ze sladkůstky tedy nic moc nepřinese, ale hlavní je, že je bezpečná.

Něco na oslavu

Čím dál víc našich čtyřnohých miláčků slaví narozeniny se vším všudy. K oslavám nepochybně patří i dort, který by se ovšem měl taktéž lišit od toho lidského. V klasickém dortu je totiž příliš mnoho cukru, tuku a často i zmíněné čokolády, tedy nic pro psí bříško. Chlupáčovi bychom raději měli vytvořit vlastní dort, který bude přesně podle jeho gusta, nebo zakoupit směs, která je vytvořená přímo pro psí oslavence. Dort může být z masa, zeleniny, vepřové želatiny, piškotů či psích pamlsků, záleží na vaší fantazii.

Psí šampaňské? To není vtip! Nemusíte se však obávat, nemá s opravdovým šampaňským nic společného. Jedná se totiž o bylinnou směs, která není sycená, neobsahuje ani alkohol a ani pro psy nebezpečné hrozny. V tomto lahodném psím moku naleznete například šťávu z bezových či lipových květů, ženšen a k obarvení je využit karamel nebo mrkev. Můžete tedy společně oslavit i nový rok!

Autorský článek

Autor článku: Lenka Šmídová

New title