Nezařazené, 7. 3. 2024

Foto: Wirestock Creators / Shutterstock

Ideální společník s roztomilou chocholkou a červenými líčky. Není divu, že je korela chocholatá tak oblíbená mezi chovateli nejen v České republice. Jaká doopravdy je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kamarád do každé domácnosti

Korela chocholatá

Korela je velice přátelský papoušek, který dobře vychází se všemi členy rodiny. Jedná se vyloženě o rodinného mazlíčka, který nedělá rozdíly v sympatiích a neupíná se pouze na jednoho člověka, jak tomu bývá u jiných papoušků. Korela se tak hodí i do rodiny s dětmi, kdy se nemusíte obávat, že by záměrně útočila ostrým zobáčkem – agrese se u tohoto ptáčka objevuje jen zřídka. Naopak si ji díky její krotkosti a přítulnosti každý hned oblíbí. Ochočení je v případě pořízení mláděte naprosto bezproblémové.

Pokud jste začínající chovatel papoušků, nemusíte mít strach z pořízení této krásky. Korela chocholatá je velice nenáročný druh papouška, co se péče týče. Dobře snášejí různé povětrnostní vlivy a snadno se přizpůsobují změnám. Lze je tedy chovat jak doma v kleci, tak ve venkovní voliéře. V obou případech by měla mít korela dostatek místa pro prolétnutí, a tak raději sáhněte po větších rozměrech, pokud vám to prostory dovolují.

Inteligentní papoušek, co nemá rád samotu

Korela chocholatá

Jelikož je korela společenské stvoření, strádá, pokud je sama. Společnost jí přitom nemusejí nutně dělat jen dvounozí členové rodiny, ale i jiní papoušci. Pořídit můžete rovnou dvě korely, dobře se snáší i s andulkami a zebřičkami.

Pokud jste se rozhodli pořídit si pouze jednu korelu, počítejte s tím, že od vás bude vyžadována pořádná dávka pozornosti. Korela se začne snadno nudit a vyžadovat nějakou akci a pozornost hlasitým křikem, i když se za normálních okolností jedná o tichého a klidného tvora. Tento inteligentní papoušek potřebuje zaměstnat hlavičku, což není nijak náročné – rád se učí různé melodie i slova, a tak společně strávený čas přinese vám oběma radost z pokroku a zábavy.

Aktivní letec

Korela chocholatá

Korela chocholatá pochází z Austrálie, ve volné přírodě žije v početných hejnech, ve kterých se vydávají na dlouhé cesty za potravou. Jedná se tedy o dobré letce, kteří potřebují v zajetí dostatek pohybu. Proto je ideální pořídit korele opravdu prostornou klec či voliéru, nebo jí umožnit průlety napříč bytem. Tento středně velký papoušek se i s oblibou ráchá ve vodě, a tak mu malým bazénkem uděláte velkou radost.

Autorský článek

Další info: Annette Wolter, György Jankovics, Karin Skogstad, Sylva Dvořáková: Korely: jak o ně správně pečovat a porozumět jim; vydalo nakladatelství Jan Vašut; rok vydání 2007; ISBN: 8072360868; Thomas Haupt: Naše korela; vydalo nakladatelství Jan Vašut; rok vydání 2007; ISBN: 8072364553

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock