Nezařazené, 23. 8. 2023

Foto: MariaMaslova / Shutterstock

Koupit pejskovi obojek, nebo postroj? Takové rozhodnutí nemusí být vůbec jednoduché. Ve zvířecích potřebách je na výběr opravdu velké množství různých typů postrojů i obojků, které mají různá využití.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

I při běžném venčení lze použít obojí v závislosti na tom, jak pes na vodítku chodí a co preferuje majitel. Dříve byl samozřejmostí obojek, ale postupem času jsou postroje a kšíry mezi pejskaři čím dál oblíbenější. Co je tedy lepší?

Běžné venčení

Na procházky je nejlepší zvolit takovou možnost, která bude pohodlná a příjemná nejen pro psa, ale i pro psovoda. Pokud pejsek chodí způsobně u nohy, netahá a je na venčení na vodítku zvyklý, je jen otázkou vzhledu a pohodlí, jestli zvolit obojek nebo postroj, obojí je v tomto případě vhodné. Pokud má však pejsek sklony k tahání nebo se na vodítku škube a hrozí jeho útěk nebo ublížení na zdraví, je lepší sáhnout po postroji. Z postroje se pes vyvlékne jen zřídka a při tahu či nárazu se síla rozloží do celého hrudníku, což šetří psí krk a páteř. Postroj je také vhodný v případě, kdy používáme navíjecí vodítko – tzv. flexi vodítko. U tohoto vodítka má totiž pes možnost rozběhnout se a ve vysoké rychlosti vyrazit od majitele, kdy ho většinou zastaví náhlé škubnutí za krk, což může být nebezpečné.

Psí sporty

Na prvním místě by vždy měla být bezpečnost a pohodlí psa při dané aktivitě. Při většině psích sportů, převážně při takových, kdy pes tahá, nosí psi postroje. Výjimkou může být například sportovní kynologie, kdy je vyžadován obojek. Při výcviku lze totiž díky obojku se psem lépe manipulovat. Další využití obojku při některých sportech, zejména obojku polostahovacího, který lze nasadit přes hlavu psa, je například u agility, a to hlavně díky jeho rychlému a snadnému použití. Co se týče postrojů, ty určené do tahu by měly být dostatečně široké a popruhy by měly být umístěny do tvaru „Y“, kdy dva popruhy vedou přes ramena psa, spojují se na prsou a dále vede jeden popruh mezi předními nohami.

Takové postroje se využívají například u canicrossu, kdy pes běží před svým majitelem, nebo třeba v tahu břemen, neboli weight pullingu. Dalším typem postroje je tzv. norský postroj. Tento postroj má vepředu pouze jeden popruh vedoucí přes obě ramena psa a je typický zejména smyčkou k úchytu, která je na zádech psa. Jedná se o takové ucho, za které lze psa snadno přidržet či odchytit a dále s ním manipulovat. Tento typ postroje je vhodný například na aktivity jako je flyball, obrany nebo i agility. Lze jej lehce a pohotově sundat i nasadit, protože se přetahuje přes hlavu a oproti jiným typům postrojů není potřeba provléknout psovi nohu mezi popruhy. Proto je oblíbený i mezi pejskaři na klasické venčení.

Obojek i postroj by měl psovi hezky sedět, neměl by ho škrtit ani mu bránit v pohybu. Obojek je lepší vybírat širší, aby psa netlačil v jednom bodě. Také se můžete zaměřit na materiál a typ podšití, měkčí fleece pejska nebude dřít ani škrábat, neopren zabrání nasáknutí vody. Dle osobních preferencí můžete vybrat typ zapínání – některé obojky i postroje mají plastovou či kovovou sponu ve tvaru trojzubce, jiné se zapínají jako opasek. Pokud pejskovi nesedí univerzální výrobek z obchodu, určitě nezoufejte. Existuje mnoho výrobců, kteří vám ušijí výbavu na míru přesně pro vašeho pejska. Mnoho výrobců navíc nabízí kromě velké škály barev a vzorů také vyšívání textu. Díky tomu můžete mít na postroji nebo obojku třeba jméno psa a vaše číslo pro případ, že by se pejsek ztratil. Určitě by to pomohlo při jeho hledání.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková