Rady a tipy, 18. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Pro většinu páníčků je naprosto klíčové, aby byl jejich pes šťastný a měl dlouhý život. Každé plemeno je sice jiné, ale pokud se budete držet následujících pěti rad, máte spokojenost vašeho čtyřnohého kamaráda zaručenou. Některé z tipů můžete vyzkoušet i na sobě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pes není jen chvilková zábava, ale plnohodnotný člen rodiny na dlouhé roky. Pokud psa chcete, je třeba mu zajistit bezpečný domov, kde bude šťastný. Kromě potravy, čistoty a pohybu bychom měli s pejskem chodit na pravidelné prohlídky u veterináře a pořídit mu dostatečně velký a teplý pelíšek.

Vše začíná v misce

Od odstavení až po stáří hraje pro psa správné krmivo daleko větší roli, než jakýkoliv jiný faktor. Trávicí trakt psa je totiž relativně krátký, což zvyšuje nároky na kvalitu krmiva, které přímo ovlivňuje délku a spokojenost psího života.

Platí tedy stejně jako u lidí pořekadlo „jste to, co jíte“. V dnešní době máme hned několik možností, jakou zvolit stravu a zároveň zajistit pejskovi potřebné živiny. Rozhodně mu nedávejte zbytky od stolu nebo již připravené lidské jídlo, je slané, kořeněné a může obsahovat pro psa nevhodné nebo i nebezpečné potraviny. Ať už se rozhodnete zahnat pejskovi hlad granulemi nebo konzervami, zaměřte se na pečlivé prostudování obsahu.

Dívejte se také na vyvážený poměr živin. Psí jídelníček by měl na prvním místě obsahovat živočišné bílkoviny, a sacharidy by měly tvořit zhruba 20-40 %. Dejte pozor také na alergeny, jako je sója, chemické konzervanty, některé druhy obilovin a chemická barviva. Najděte si to, co vašemu čtyřnohému kamarádovi vyhovuje a typ krmiva ani značku, pokud to není nutné, neměňte.

Hurá ven

Venčení je jednou z nejdůležitějších společných aktivit, při které se pes vydovádí a může s vámi trávit čas. Venčení ale neznamená rychlovku před dveře a zpátky. Ideálně by měl pes jít na procházku alespoň 3x denně a jedna procházka by měla být opravdu dlouhá, aby měl pes dostatek pohybu. Ten přispívá nejen k udržení hmotnosti zvířete, ale zároveň i k psychické pohodě. Samozřejmě každé plemeno je jiné a je nutné venčení přizpůsobit povaze a věku psa.

Než vyrazíte na společnou procházku, ujistěte se, že máte vše potřebné. Základem je vodítko a obojek nebo postroj. Fajn věcí “na přilepšenou” jsou speciální psí pamlsky. Jen nezapomeňte, že nenahrazují pravidelnou stravu a kalorie musíme zahrnout do denního přídělu, aby pejsek nezačal přibírat. Při nočním venčení dbejte na to, aby byl pes dobře vidět, jednoduchým pomocníkem jsou speciální svítící obojky. V chladných dnech se hodí také psí oblečky, které jsou dnes nejen módní, ale především praktickou záležitostí.

Pěkně společně

Kromě procházek a pobíhání po parku existují i jiné možnosti, jak pejska zabavit a zároveň ho i něčemu novému přiučit.  Alternativou pro klasický míček nebo frisbee je dog puller, který je díky pružnému materiálu bezpečný a díky dostupnosti v různých velikostech vhodný pro všechna plemena. Pejskovi ho můžeme házet nebo ho můžeme použít k přetahování a vyskakování.

Další možností jsou nejrůznější agility, které jsou nejen společnou domácí zábavou, ale i závodním psím sportem. Trasa se skládá z překážek v podobě tunelů, přeskoků nebo slalomů dle zdatnosti a věku psa. Pro milovníky fotbalu doporučujeme treibball, který potrápí nejen psí fyzičku, ale i hlavičku. Fyzicky zdatní pejsci vás pak mohou doprovázet na dlouhých i několikadenních vysokohorských výletech. Skvělý je například dogtrekking neboli orientační závod na dlouhé tratě.

Čas, který se svým psem strávíte při společných aktivitách posílí vaše vztahy a stanou se z vás nerozluční parťáci. Nesmíte zapomínat i na to, že je potřeba vašeho čtyřnohého parťáka podrbat za ouškem a podpořit ho, aby nabral sebevědomí a stal se z něj pohodový pes.

Výchovu nezanedbat

Základní výcvik psa zvyšuje vaší důvěru v něj a zároveň mu umožňuje socializaci s ostatními zvířaty. Výchovou se dá hodně ovlivnit, ale také hodně zkazit. Proto pokud si nejste jistí, nechte si poradit od odborníka. Cvičit však můžete i sami doma nebo na zahradě. Pro štěňata je navíc známé prostředí vhodné, protože tam pro ně není spousta rušivých elementů. Je vhodné začít se základními povely, mezi které patří zákazy ve formě „nesmíš“, „ne“, nebo „fuj“ nebo obtížnější pokyny jako „čekej“, „sedni“, nebo „lehni“.

Každý pes by měl zvládat také přivolání na jméno a chůzi u nohy tak, aby se nepletl a udržoval správnou vzdálenost. Situací, se kterými se pejsek může setkat na ulici je nepřeberné množství a je vhodné, aby si na ně zvykl. Připravte ho tedy na různé zvuky, povrchy a socializujte ho s ostatními psi. Díky správnému výcviku se ze štěněte stane ten správný společník.

Čas jen pro něj

Abychom vzájemně posílili dobré vztahy se psem, měli bychom mu denně věnovat alespoň 30 minut našeho soustředěného času. Mít čas opravdu jen na něj a nezaměstnávat se ničím a nikým jiným. Půlhodinová procházka neznamená zdaleka totéž, jako půlhodina strávená intenzivní interaktivní hrou. Vymýšlejte na každý den jiný způsob zábavy. Tak nejlépe poznáte, co vašemu pejskovi dělá radost a co mu vyhovuje.

Stejně tak je nezbytná podpora a pohlazení, i čtyřnohý parťák totiž potřebuje nabrat sebevědomí a dostat se do pohody. Pro psa jsou právě pozornost a náklonnost těmi rozhodujícími faktory pro spokojený život. Buďte se svým psem jako jeden tým. Výsledek se brzy dostaví.

Autor článku: Lenka Šmídová

New title