Rady a tipy, 26. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Ačkoli nejste majitelem kočky, z ničeho nic u vašich dveří mňouká chlupatá kulička a dožaduje se vaší pozornosti nebo něčeho k snědku? Možná se jedná jen o společenskou návštěvu ze sousedství, možná o zatoulanou kočičku bez domova.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vítaná návštěva

Mnoho lidí nechce vlastní kočku hned z několika důvodů. Chovat kočičku doma vyžaduje mnoho úprav i přizpůsobení celé rodiny. Pokud se ale přijde pomazlit sousedovic Míca jen na chvíli, jistě to každého potěší. A potěšení bude i na kočičí straně. Kdo by přeci nedal roztomilé návštěvnici trochu jídla pro její mlsný jazýček. Takto si kočička vytvoří přechodné útočiště, kde se dobře nají a je zde vítaná. Věřte, že se bude vracet čím dál častěji.

Kočka zahrada

Mlíčko raději ne!

Chcete kočičce poskytnout chutné občerstvení a podělit se s ní o mléko z vaší lednice? I když kravské mléko kočkám chutná a s radostí jej přijdou vypít z misky na zápraží, rozhodně jim neprospívá po zdravotní stránce. Kravské mléko je pro ně totiž těžko stravitelné a často kvůli jeho požití trpí průjmy. Namísto kravského můžete chlupaté návštěvnici dopřát speciální mléko pro kočky, které má správnou hladinu laktózy a kočičce tak nehrozí žádné problémy.

Kočka detail

Kdo je majitel?

Kočička může mít jednoho stálého majitele, mnoho pánečků naráz, ale také může jít o sirotka bez tepla pravého domova. V každém případě byste měli sledovat zdravotní stav návštěvnice, a pokud by byla jakkoli nemocná nebo zraněná, postarat se o její veterinární péči. I když má svého majitele, nemusela by se včas vrátit domů, což by mohlo mít nezvratné následky. Jestli se s majitelem znáte, není nic jednoduššího, než jej o stavu kočičky informovat nebo později zažádat o uhrazení finančních výloh spojených s veterinárním ošetřením.

Kočka venku

Někdy může být těžké nechat kočičí návštěvnici jít o dům dál, protože si ji rychle oblíbí všichni členové domácnosti. Kočka zvyklá žít venku, která touží zkoumat okolí, by nemusela být u vás doma spokojená, zvlášť pokud by neměla přístup ven. Navíc by mohla chybět opravdovému majiteli, což je dobré zjistit.

Pokud se ovšem jedná o osamocený uzlíček neštěstí, který touží po láskyplném domovu, jistě to poznáte a získáte tak nového chlupatého člena rodiny. A pokud se nemůžete či nechcete majitelem kočičky stát a nechcete ji ani krmit, obraťte se na nějakou dobročinnou organizaci nebo útulek, které pomohou malé návštěvnici najít milující domov.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová; Shutterstock