Rady a tipy, 25. 9. 2023

Foto: Art_man / Shutterstock

Scéna jako z hororu – cizí agresivní pes se vrhne na vašeho miláčka, všude krev, chomáče chlupů, štěkot. Taková situace je nejen nepříjemná, ale i nebezpečná. Mnohdy totiž může jít vašemu pejskovi o život, v přímém ohrožení jste i vy a kolemjdoucí. Co v takovém případě dělat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Předvídavost a mapování terénu

Konflikt mezi dvěma či více psy může vyvstat během sekundy, a tak je lepší být vždy připraven. Jak se ale na takovou situaci připravit?

Ideální je předvídat dopředu, orientovat se v prostoru a mít v záloze plán, co v případě konfliktu dělat. Proto se při každé procházce rozhlížejte, zda se v okolí nepohybuje cizí pes bez vlivu majitele, a pokud máte sebemenší podezření, raději se s chlupáčem vydejte jiným směrem. V některých případech je na místě i zavolání policie, protože může jít o psa ztraceného, dezorientovaného i zraněného.

Jak poznat agresivního psa

Ne všichni psi na volno jsou nebezpeční. Často se jedná o veselá a hravá štěňata nebo poslušné psí seniory. Jak je rozeznat od rváče? Pojďme se podívat na signály, které říkají, že bude zle:

  • pes vrčí, ježí se mu srst na zádech,
  • pes ohrnuje pysky, cení zuby,
  • pes je napjatý, má vysoko zdvižený ocas.

To, že pes nevykazuje známky agresivity, ještě neznamená, že ke konfliktu nedojde. Stejně jako u lidí, i mezi psy panuje určitá míra sympatie a některý chlupáč jinému prostě nesedne. Proto je lepší být ve střehu při kontaktu s jakýmkoliv čtyřnohým sokem, který neposlouchá nebo nemá v blízkosti svého majitele,“ upozorňuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Přímý kontakt s agresorem

Řeč je o momentu, který předchází útoku – k vašemu mazlíkovi se blíží nebezpečný pes s poněkud jasným záměrem zaútočit. Atmosféra by se dala krájet, je přirozené, že začínáte být nervózní. V tomto okamžiku ale nechte úzkost stranou a pokuste se útoku včas zabránit. Můžete zavolat na majitele, ať si psa odvolají a připnou na vodítko. Často jsou však majitelé na míle daleko, a tak vám nezbude nic jiného, než si poradit svépomocí.

Na cizí psy docela efektivně funguje, pokud na ně zakřičíte nějaký povel nebo se je budete snažit odehnat, a to například dupáním, tleskáním, máváním vodítkem nebo jekotem. Psí agresor jde totiž ve většině případech po vašem psovi, a tak lidskou reakci neočekává,“ říká Lucie Šámalová.

V případě nouze je i jednou z možností využití obranných prostředků, a to například pepřového spreje. Jejich použití chce však dávku zodpovědnosti a rozumu, aby nedošlo k nepříjemné nehodě, kdy nechtíc ublížíte sobě nebo ohrozíte okolí.

Pokud máte malého psíka a řítí se na vás velký pes baskervilský, můžete svého mazlíčka ochránit i tak, že jej umístíte na nejbližší, psovi nedostupné místo. Tím je například cizí zahrada. Plot agresora jistojistě zastaví, pokud je dostatečně vysoký. I když po zažehnaném neštěstí není zrovna jednoduché dostat vašeho miláčka zpoza plotu zpět, za jeho zachráněný kožíšek to stojí, nemyslíte?

Napadení

Co ale dělat, kdy už je pozdě a útoku se nedalo předejít? I když v dané chvíli nebudete nejspíš ovládat své emoce, je nutné zachovat chladnou hlavu a jednat v klidu.

Jestliže cizí pes drží toho vašeho za kůži, rozhodně se nesnažte svého miláčka vyprostit z tlamy jeho taháním či škubáním. Tím byste mu způsobili mnohem závažnější poranění, než je samotné kousnutí,“ radí odbornice. „Proto se doporučuje zaměřit se raději na útočníka, v nejlepším případě jej zezadu chytit za obojek, lehce jej přidusit, zvednout do vzduchu nebo zlehka zakleknout.“

Při nedostatku kyslíku se bude chtít útočník nadechnout a v té chvíli pustí vašeho psíka ze svých spárů. V tomto okamžiku je potřeba zajistit, aby se k sobě psi znovu nedostali. Ideální je, aby tento postup využil majitel agresora. Přeci jen sahat na cizího psa není zrovna bezpečné. Někdy ale bohužel není zbytí.

Autorský článek / Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková