Rady a tipy, 3. 2. 2024

Foto: 5 second Studio / Shutterstock

Rozhodli jste se obohatit svůj život o mňoukajícího mazlíčka? Pak gratulujeme. Ovšem kočky mají specifika, o kterých by měl každý začátečník vědět.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tak například byste si měli uvědomit, že…

…kočka není pes.

Kočky jsou nezávislá zvířata. A to je vlastnost, kterou nezměníte. Občas se stane, že budou chtít být spíše o samotě, než aby vás nadšeně vítaly u dveří (i když drtivá většina to dělá), nepřiběhnou na zavolání (jen když se jim bude chtít) a možná jim bude chvíli trvat, než zjistí, že vám mohou důvěřovat a milovat vás (ovšem pak získáte oddaného, i když lehce svéhlavého mazlíčka).

…kočky mléko nepijí.

Respektive by ho pít neměly. To je jeden z největších mýtů, který se kolem koček drží. V každé pohádce dává hodná Maruška kočičce mlíčko nebo smetanu, a tak každé dítě už odmalička ví, co mají kočky rády. Jenže dát dospělé kočce mléko může být nepříjemnou chybou! Dospělí jedinci totiž ztrácejí schopnost trávit laktózu a to může vést k vážným průjmům.

…kočka si brousí drápky.

Je to její přirozené chování, neodnaučíte jí ho. Ovšem co můžete udělat pro to, abyste uchránili svou drahou pohovku před proměnou v kus nábytku, který by potěšil maximálně Střihorukého Edwarda, je koupit škrabadlo. A nebo raději dvě. Případně do každé místnosti jedno.

…kočky jsou extrémně čistotné.

Většina koček se bez potíží naučí používat kočičí záchod. Ovšem spousta z nich také vyžaduje, aby byl vždy čistý – a to je úkol pro vás. Pokud kočka začne vykonávat svou potřebu jinde, je to obvykle příznak nemoci nebo psychických potíží. Jestliže takové chování trvá déle, je na místě konzultace s veterinářem. A když už jsme zmínili kočičí záchod – měl by být dostatečně prostorný (podle velikosti kočky) a umístěný na klidné místo v bytě.

…kočky dokáží žít s jinými zvířaty, ale…

Ale zvyknout si na nového člena rodiny jim může chvíli trvat a je třeba, abyste na ně nespěchali a pomohli jim. Nejsnazší je přinést do domácnosti s dalšími zvířátky malé kotě – nebude mít problém přijmout všechny do své „rodiny“, dokonce ani velké psy (pokud budou dostatečně přátelští). Pokud ale přinesete kotě ke starší kočce, už by potíže nastat mohly – ne na straně nováčka, ale staršího obyvatele bytu. Nečekejte, že si kočka s novým zvířecím kamarádem padne hned kolem krku – možná to bude chtít spoustu trpělivosti. Od vás i od ní.

…kočky potřebují péči a pozornost.

Navzdory své nezávislosti a faktu, že nevyhledávají pozornost tak často jako například pejsci, jsou kočky společenská zvířata, která potřebují dokazovat, že je jejich majitel miluje tak jako ony jeho. A tak si s nimi nezapomínejte hrát (i když už dávno nejsou koťat, pořád jsou hravé), mazlete se s nimi, vyčesávejte jim srst (nejen ty dlouhosrsté, u nichž je to podmínka, to ocení), zkrátka je rozmazlujte. Kočka není doplněk do bytu, ale živá bytost připravená přinést vám do života spoustu úžasných zážitků a lásky!

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová