Rady a tipy, 10. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Máte blízko k přírodě a toužíte podpořit velice důležité tvory našeho ekosystému – včely? Pokud ano a nezaleknete se bodnutí i jiných nesnází, můžete se stát včelařem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pojďme se podívat, co všechno to obnáší.

Vědění je základ

Ještě před samotným založením úlu a pořízením včelstev je nutné vzdělávat se v této oblasti, a to za pomoci nejrůznější dostupné literatury nebo přímo od zkušených včelařů. Zjistíte tak nejen to, co včelařství obnáší v obecném slova smyslu, ale také praktické informace, jak to chodí například s dotacemi, podmínkami a obchodem, a získáte také doporučení na pomůcky a postupy.

Další důležitou náležitostí před započetím včelařství je registrace chovatele i stanoviště u Českomoravské společnosti chovatelů v Hradištku pod Medníkem a Českého svazu včelařů.

Zařízení úlu

Před zařízením úlu je potřeba vybrat vhodné stanoviště. Ideální místo, kde budou včelky spokojené a produktivní, je takové, kam svítí hodně sluníčka a kde se v blízkosti nachází pastva pro včely, tedy rostliny s pylem a nektarem. Dalším důležitým aspektem je umístění, co se dostupnosti týče. K úlu byste měli mít dobrý přístup, zároveň by měl být dostatečně chráněný.

Typů úlů je několik, a tak je potřeba zvážit jejich výběr. Pro začínajícího včelaře se doporučuje pořízení nástavkového úlu, u kterého je typické, že je přístup shora. Řeší se přitom i rámková míra, nejběžnější je 39 x 24 centimetrů.

Pokud pokukujete po starém používaném úlu, raději si to rychle rozmyslete. I když se zdá, že na vstupních nákladech takto ušetříte, později se vám to nemusí vůbec vyplatit. Již používaný úl v sobě může skýtat nebezpečí v podobě chorob nebo nevhodně použitých materiálů. Při koupi nového úlu lze využít dotací z programů EU.

Pořízení včelstva

Koupě včelstva není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Začínající včelař může mít obavy z pořízení více včelstev naráz, to však musí jít stranou. Jedno včelstvo může přijít snadno do nesnází a včelař o něj může přijít, také výsledky v tomto množství nejsou nijak potěšující, proto je ideální počet čtyři až pět včelstev. Včelstva bychom měli kupovat v takzvaných oddělcích, a to ideálně z nějakého šlechtitelského chovu nebo od chovatele matek. Takové včelky budou mít totiž předpoklady nejen dobrého výnosu, ale i povahy. Bývají totiž mírné a nerojivé.

Bezpečnost

Bezpečnost je u včelaře bodem číslo jedna. Ještě před samotným přemýšlením nad včelařením je potřeba zjistit, zda nejste alergičtí na včelí bodnutí. To lze nejlépe zjistit na alergologii. Pokud se u vás alergie objeví, raději se do včelařství nepouštějte. I když se jedná o šlechetný počin a krásný koníček, za život to nestojí.

Pokud vám včelí bodnutí nepůsobí žádné vážné reakce, můžete se směle pustit do včelařství. Ovšem ani v tomto případě nesmíte zapomínat na ochranné pomůcky. Základem je bílá kombinéza, kukla, klobouk nebo závoj. Používají se i rukavice, které vás účinně ochrání, avšak ztěžují citlivou manipulaci se včelami.

Stanoviště s včelími úly byste měli mít i náležitě označena, zvláště pak, pokud se nacházejí blízko nějaké cesty. Označuje se žlutým trojúhelníkem o délce strany jednoho metru nebo nápisem „pozor včely“.

Sousedské vztahy

Největším kamenem úrazu mohou být právě sousedé. Někteří lidé si nepřejí mít v bezprostřední blízkosti roje včel, což bychom měli přiměřeně respektovat. Ideální je se se sousedy domluvit ještě před samotným pořízením včel, popsat jim, v čem včelařství spočívá, jak budete mít včely zajištěny a co vše to obnáší. Rovnou jim můžete nabídnout i příslib čerstvého medu, na kterém si jistě rádi pochutnají.

Autor článku: Lenka Šmídová