Rady a tipy, 5. 3. 2024

Foto: Inside Creative House / Shutterstock

Mít psa je úžasná věc. Kdyby nebyla, určitě by tihle čtyřnozí společníci neobývali tolik domácností. Ale pořízení psa znamená i spoustu odpovědnosti – zvíře totiž není doplněk do bytu, ale živá bytost. Není samozřejmostí, že vám přináší radost. Od vás se totiž očekává to samé.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

 

Ať už jste vždycky toužili po psím společníkovi, nebo vás děti od rána do večera prosí, abyste jim pořídili štěkajícího kamaráda, není dobré se jen tak z nadšení vrhnout do nejbližšího útulku (či k nejbližšímu chovateli) a přinést si odtud štěně nebo odrostlého psíka. Musíte si být jisti, že jste na příchod zvířete připravili nejen sebe, ale i svůj byt apod.

V každém případě mějte na paměti následující skutečnosti:

Pes vyžaduje spoustu času a energie

Psí polibek

„Pokud bydlíte sami a v práci jste od nevidím do nevidím nebo žijete s partnerem, který je na tom s vytížením podobně, pes pro vás není ideálním zvířetem,“ upozorňuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová s tím, že jako aktivní a společenská zvířata pejskové zaberou spoustu času.

S křečkem nebo želvou sice není tolik legrace (i když možná byste se divili), ale určitě nebudou naříkat a smutnit, když vás uvidí, jen když přijdete utahaní domů a zhroutíte se do postele…

Pes neumí být dlouho sám

Pes je smečkové zvíře, ne samotář. Takže pokud chcete hodně cestovat, alespoň jednou do měsíce trávíte několik dnů na služební cestě apod., ještě jednu pořízení psa zvažte.

Psi potřebují prostor

Hra se psem

Jestliže žijete v panelákovém 1+kk, není úplně moudré nastěhovat si do něj třeba dogu.

Každý pes potřebuje dostatek prostoru, jinak se nudí. A nejenže má pak větší tendenci ničit váš majetek, ale může i onemocnět. Při výběru plemene proto vždycky pamatujte na velikost svého – potažmo psího – obydlí,“ říká Lucie Šámalová. Jak ale dodává, nezáleží jen na velikosti plemene. Existují podle ní i psí obři, kterým menší prostor k životu nevadí: „Ovšem jen za předpokladu, že s hafanem budete trávit dostatek času procházkami, výlety nebo třeba na cvičáku. U psů je potřeba zaměstnat nejen tělo, ale i hlavu.“

Štěňátka jsou roztomilá, ale je s nimi spousta práce

Štěně je trochu jako dítě. Musíte se o něj pečlivě starat, a navíc ho musíte všechno naučit. Pokud na to nemáte čas nebo energii (případně peníze), raději si pořiďte dospělého psa.

Spousta lidí se bojí přivést si domů třeba staršího pejska z útulku. Ale v drtivé většině jsou takové obavy neopodstatněné. S pejskem se dá pracovat v každém věku a vy získáte vyrovnaného a nenáročného kamaráda, který vás bude milovat,“ dodává psí trenérka.

Budete muset přizpůsobit byt

Psí pelech

Počítejte s tím, že s příchodem psa se do vašeho obydlí nastěhuje i kopa pískacích hraček (jsou přímo ideální na zakopávání), drahé a cenné věci budete muset přestěhovat z dosahu zvědavého čumáku (nebo hbitého ocasu), ukrýt (nejlépe pod zámek) budete muset i chemikálie (včetně běžných čisticích prostředků) a léky.

Do vašeho života vstoupí veterinář

K péči o psa patří i ta zdravotní. Očkování, preventivní prohlídky, nemoci, zranění… S tím vším musíte počítat.

Nic není zadarmo

Pes a peníze

Doby, kdy pes dostal nějaký ten zbytek od večeře, na které si pochutnávali jeho páníčkové, jsou (nebo by měly být) dávno pryč. Takže musíte počítat s tím, že krmení něco stojí. To samé platí o veterinární péči.

Budete si to užívat

Navzdory výše napsanému, pes přinese do vašeho života spoustu zábavy a radosti. Užijte si to!

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock