Rady a tipy, 23. 11. 2023

Foto: Nynke van Holten / Shutterstock

Kočky jsou krásné, hravé, zábavné, společenské, nezávislé, a navíc předou a loví myši. Ještě než se ale necháte unést představou, jak to bude krásné, když budete mít právě takového mazlíčka v domácnosti, vezměte v úvahu několik následujících aspektů.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kočky nejsou samorosty

Ano, kočky jsou od přírody nezávislé a na člověku tolik nelpí jako psi (respektive mu to nedávají tolik najevo), ale to neznamená, že jsou jakýmsi doplňkem vašeho domova, který se dokáže postarat sám o sebe, a vy s ním nebudete mít žádnou práci. Předtím, než si kočku pořídíte, se ujistěte, že máte dostatek prostoru a času, který jí můžete věnovat.

Kočka potřebuje lidskou pozornost a náklonnost, musíte ji zabavit, dělat jí společníka. Některá plemena jsou na člověku závislejší, jiná snášejí samotu (respektive dobu, kdy jste v práci) o něco lépe. Zvažte tedy své možnosti a podle toho vybírejte. Pokud chcete kočku i přes svou velkou vytíženost, pořiďte si raději dvě – zabaví se ve vaší nepřítomnosti samy.

Kočka

Pozor na alergie

Alergií na kočky trpí poměrně dost lidí. Nepatříte k nim náhodou i vy nebo některý z členů vaší rodiny? Tohle je rozhodně dobré zjistit dříve, než se jednoho dne objevíte na prahu bytu s kotětem v přepravce. Některá kočičí plemena jsou většími alergeny než jiná, zeptejte se na názor odborníků. Řada chovatelů koček se také shoduje, že si na svého mazlíčka dokázali zvyknout, ale jiné kočky jim vadí.

Budete potřebovat veterináře

Jen málokterá kočka není až do smrti ani jednou nemocná. Kočky jsou zkrátka jako lidé – ti také nejsou pořád jen zdraví. Počítejte s tím, že zvířecí doktor něco stojí. Samozřejmostí je pravidelné očkování a odčervování – ani to není zadarmo. Rozhodně byste měli zvážit i kastraci.

Kočka

Důležitá toaleta

Nepodceňujte kočičí záchod. Kočky mají rády soukromí (tak jako lidé), takže se vyplatí investovat do kryté toalety (navíc nebudete mít kočkolit rozházený po celé místnosti). Steliv najdete v obchodech spoustu druhů, výhodné je hrudkující, ale vybrat si můžete i gelové nebo třeba parfémované (pozor, některé kočky je nesnášejí). Bedýnku musíte každý den čistit.

Hraní a dovádění

Kočky milují nejrůznější hry (a to nejen jako koťata, ale i v dospělosti, i když o něco méně), takže pořiďte variaci kočičích hraček (nemusíte investovat do ničeho drahého, spoustu jich můžete vyrobit doma, kočky vezmou za vděk třeba i kouskem papíru na provázku). Také si musíte vyšetřit čas na hry – kočky si sice chvíli dokážou hrát samy, ale společníka vždycky ocení (a vyžadují).

Kočka

Neškrábej tu pohovku

Pokud se bojíte, že vám kočka bude ničit nábytek (ale také kabelky, boty apod.), pořiďte jí škrabadlo, ideálně jedno do každé místnosti. Všechny kočky si potřebují obrušovat drápky, ale nevyžadují na to nábytek, stačí, když ji naučíte používat škrabadlo.

Autorský článek

Foto v textu: Shutterstock

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock