Rady a tipy, 14. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Slýcháte často od svých dětí, že by chtěli domácího mazlíčka? I když se vám to příliš nezamlouvá, stále jste na vážkách. Přeci jen dětská radost z chlupatého kamaráda zahřeje na srdci každého z nás.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zde je pár důvodů, které vás možná přesvědčí, že je to opravdu dobrý nápad.

Zodpovědnost

Zvířátka potřebují péči a lásku. Pejsek musí chodit na procházky, morčátku je potřeba měnit podestýlku, rybičkám čistit akvárium a důležité je nezapomínat všem naplnit bříška. Takové úkoly budují v dětech pořádnou dávku zodpovědnosti.

Pokud dáme dítěti na starost veškerou péči o mazlíčka, je potřeba jej kontrolovat a dohlížet na to, aby se zvířátku dobře dařilo. Pokud je péče o něj příliš náročná, rozdělte ji mezi děti po částech, nebo provádějte některé úkony společně. Děti jistě vaši pomoc ocení a mazlík tak může stmelit celou rodinu díky vzájemné spolupráci.

Koníček

Velice často se domácí mazlíček stane zálibou dítěte. Aktivity, které může se zvířátkem provádět, zaplní jeho volný čas. Pokud je dítě zvídavé, bude toužit po nových informacích o tom, jak o svého kamaráda pečovat a zabrouzdá tak možná i do odborné literatury nebo se zapojí do diskuzního fóra či zájmového kroužku, kde může své poznatky sdílet s ostatními a zároveň se něčemu přiučit.

Se svým zvířátkem se dítě může zúčastňovat nejrůznějších soutěží a výstav, chodit na cvičiště nebo na společné procházky. Zabaví se i trénováním triků a poslušnosti. S pejskem lze provozovat nejrůznější sporty, od běhání, agility, flyballu, až po frisbee nebo třeba dog dancing. Z papouška může vaše ratolest udělat mistra v mluvení, z králíčka zase šampiona v přeskakování překážek. Se zvířátky je zkrátka zábava.

Pohyb

Neplatí to sice u většiny mazlíčků, ale například s pejsky se pojí i zdravější životní styl právě díky procházkám. A nejen při venčení, ale i při hrách a dovádění se děti efektivně unaví.

Kamarád

Ač se jedná o němé tváře, zvířata jsou výbornými společníky. Umí trpělivě poslouchat zážitky, naslouchat při problémech, poskytnou útěchu a pomazlení. Zvířata neposuzují vzhled a budou děti milovat takové, jaké jsou. Při společně strávených chvílích si oba užijí spoustu legrace.

Autor článku: Petra Chmelová