Rady a tipy, 6. 3. 2024

Foto: Prostock-studio / Shutterstock

Období hárání je náročné nejen pro fenku a její majitele, ale i pro okolí. Během hárání má každá fenka několik plodných dní, kdy může velice snadno zabřeznout. Jak tyto nelehké časy překonat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hárání není tragédie

I když starosti spojené s háráním leckoho odradí od pořízení fenky, nejedná se o nijak zásadní překážku, která by majitele výrazně omezovala či obtěžovala. Hárání je přirozený proces, při kterém se v těle i hlavě fenky odehrává mnoho změn, a od majitele se očekává porozumění, trpělivost a obezřetnost. I když se budete muset v mnoha věcech fence přizpůsobit, jedná se o poměrně krátkou dobu, kterou snadno přečkáte.

Čistotnost a čistota

Pokud chováte fenku v bytě, sleduje s vámi televizi z gauče nebo si ráda schrupne ve vaší posteli, určitě máte obavy, jak v období hárání zajistit čistou domácnost. Řešení je přitom hned několik. Ideální je přehodit přes postel a sedačku staré deky či prostěradla, která jednoduše sundáte a vyperete. Pokud disponujete místností, kde je dlažba, lino nebo třeba plovoucí podlaha, není nic jednoduššího, než případné flíčky setřít mokrým hadříkem a zajistit, aby se fenečka zdržovala právě v těchto prostorách.

Existují také takzvané hárací kalhotky, které se feně nasadí podobně jako plenka dítěti. Díky těmto kalhotkám zůstane váš nábytek také ochráněný, ovšem pohodlí fenečky se rapidně zhorší. Feny se přirozeně při hárání čistí, a tak byste jim v tom neměli zabraňovat. Právě hárací kalhotky fenkám při čištění překážejí, a tak se je snaží nejrůznějšími způsoby sundat nebo se čistí i přes značný diskomfort. To zapříčiňuje hromadění vlhkosti na kalhotkách, což způsobí rozmnožení bakterií a možné zdravotní problémy feny. Proto je nutné kalhotky průběžně kontrolovat a měnit nebo nechat fenu bez nich. Uvidíte, že znečištění domácnosti nebude nijak hrozné, protože je vaše psí dáma velice čistotná.

Nechceme štěňátka

Během hárání má každá fenka několik plodných dní, kdy může velice snadno zabřeznout. Tyto dny se přitom nedají určit zcela jasně, a tak byste měli mít oči na stopkách po celou dobu hárání. Pokud doma nechcete hromadu chlupatých kuliček, raději fenku nepouštějte z vodítka, a to ani v případě, že je mistryně v poslušnosti. Psí nápadníci umí být nesmírně rychlí a neodbytní.

V případě, že vaše fenečka není chovná a neplánujete štěňátka, můžete se rozhodnout pro kastraci. Ta zajistí, že fena nebude hárat a tím pádem ani nikdy nezabřezne. Kastrace se však provádí z důvodu prokrvení orgánů až několik dní či týdnů po hárání.

Procházky

Jít s hárající fenou na psí hřiště nebo výběh není zcela nejlepší nápad. Přeci jen čelit smečce divokých obtěžujících psů na volno není nic příjemného. Rozhodně však kvůli hárání neomezujte fence pohyb ani četnost venčení! Procházky si můžete užít například tak, že zvolíte novou, méně rušnou trasu venčení než obvykle. Vyhnete se tak hromadě psích nápadníků a třeba poznáte nové kouty, výhledy a krásy přírody.

Autorský článek

Autor článku: Ivana Koutná