Rady a tipy, 9. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Tropické teploty se blíží a nejen lidé, ale i zvířata hledají způsob, jak se při nich efektivně ochladit. Svému čtyřnohému mazlíčkovi můžete k ochlazení dopomoci i vy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak na to?

Pohoda u vody

Ideálně strávené letní odpoledne je bezpochyby někde u rybníka, kde si chlupáč užije vodní radovánky, zchladí se a společně se nadýcháte čerstvého vzduchu. Pokud váš pejsek nepatří mezi plavce, zbytečně jej do vody nenuťte. K vodě si získá cestu sám nebo za doprovodu odvážnějších psích kamarádů. Také mu do vody můžete házet plovací hračku jako aport, nebo se společně jen čachtejte na břehu. Mazlík se ochladí i chůzí v potoce nebo přebroděním řeky. Psa byste ale neměli polévat ani házet do vody, aby nedostal šok.

Odpočinek doma i na procházkách

V horku není vhodné pejska příliš fyzicky zatěžovat, a tak bychom měli procházky zvolnit a vybírat takové trasy, kde je dostatek stínu. Pro pejska bude vhodnější cesta v přírodě než po rozpáleném betonovém sídlišti. Přes den je ideální krátké vyvenčení, na delší procházku můžete vyrazit až večer nebo naopak brzy ráno, kdy sluníčko nemá takovou sílu. Doma je ideální činností společný relax na nejchladnějším místě v domě.

Chladicí podložky a vesty

Proměnil se váš byt v saunu a venku je doslova peklo? Nezoufejte, i doma můžete chlupáčovi zpříjemnit únavné vedro. Pomoci vám k tomu může buď obyčejný mokrý ručník, nebo speciální chladící podložky. Obojí přitom funguje na podobné bázi – položí se na zem podobně jako deka či pelíšek a pes má možnost jít si na dané místo lehnout a zchladit se, což je velice důležité, jelikož si sám určuje, kdy ochlazení potřebuje. Naopak chladicí vesty pejskovi nasadíte a sundáte dle vašeho uvážení, a tak je důležité sledovat, jak se chlupáč cítí a zda si chlad z vesty užívá. Tyto chladicí pomůcky lze použít i na cestách.

Je libo zmrzlinku? Raději ne!

Psi se přirozeně ochlazují dýcháním a ledová pochoutka jim tak nic nepřináší. Maximálně ochutnají něco neobvyklého. Některé přísady ve zmrzlinách jsou pro psy dokonce toxické – například čokoláda nebo ořechy. Nadměrné množství ledové hmoty navíc může způsobit vážné žaludeční potíže nebo nachlazení. Pokud se i tak chcete se svým mazlíkem podělit o zmrzlinu nebo nanuk, dejte mu raději opravdu jen „na ochutnání“.

Pitný režim je základ

Namísto zmrzliny dopřejte svému chlupáčovi dostatek pitné vody, která také nemusí být nijak vychlazená, naopak odstátá je ideální. Pejsci získávají tekutiny i z potravy, zvláště pak pokud jsou krmeni syrovou stravou. Společně si můžete pochutnat na okurce či troše melounu, obojí taktéž obsahuje hodně vody a je to zdravější než kdejaká zmrzlina.

Autor článku: Aneta Hladíková