Rady a tipy, 23. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Doma, nebo v salonu, každý pes občas potřebuje umýt, vyčesat či ostříhat. Péče o srst se liší zejména v jejím typu a délce. U všech plemen s různou srstí však platí stejná pravidla při umývání, kdy by se psí šampon ani samotná voda neměla dostat do uší a očí psa.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Po použití psího šamponu je třeba všechen přípravek důkladně ze srsti vymýt. Pokud by v srsti zůstal, mohl by podráždit pokožku. Vysušení srsti je také důležité. Nevymytý šampon společně s vlhkou srstí, která neumožňuje pokožce dýchat, může pokožku zapařit a v některých případech způsobit i tzv. hot spot, neboli vlhkou dermatitidu, která se projevuje svěděním, začervenáním i bolestivostí, často končí lokálním vypadáním srsti a je pro psa velice nepříjemná, popisuje Dr. Henry Cerny, veterinární lékař. Nevhodné je i používání kosmetiky určené pro lidi.

Jakou srst má váš pes a jak o ni pečovat?

Dlouhá srst

Dlouhá srst vyžaduje pravidelné vyčesávání pro odstranění nečistot a také z toho důvodu, aby se předešlo tvoření chuchvalců. Pokud se totiž srst příliš zamotá, jediným řešením je pramen ustřihnout, jelikož jde jen stěží rozčesat. Při koupání lze využít speciální psí kosmetiky, která srst zjemní a usnadní tak práci s česáním. Po umytí je nutné psa důkladně vysušit, a to za pomoci ručníku či fénu. Dlouhá srst totiž v sobě drží hodně vlhkosti a pes by tak mohl snadno nastydnout.

Krátká, přiléhavá, hladká srst

Takový typ srsti vyžaduje nejméně pozornosti, ale i tak bychom neměli zapomínat na základní péči, jakou je kromě koupání například i občasné vyčesávání. To je přínosné hlavně v období, kdy pes líná. Česáním odstraníme vypadanou srst, ulevíme psovi a ušetříme si tak částečně i úklid domácnosti. Krátkosrstá plemena není potřeba koupat nijak často, při běžném znečištění od prachu či bláta lze použít vlhký hadřík nebo pejska opláchnout vodou, šampon stačí zařadit párkrát do roka či dle aktuální potřeby.

Hrubá srst

Hrubá srst má odlišné potřeby, co se péče týče, oproti hladké srsti, a to tím, že se kromě pravidelnějšího česání i trimuje. Česání je v tomto případě spíš kartáčování než vyčesávání a je důležité proto, aby se srst oddělila a neplstnatěla. Hrubosrstí psi nelínají, proto potřebují trimovat. Trimování je postup úpravy psa, kdy se vytrhávají celé chlupy i s kořínkem, což lze provádět ručně nebo za pomoci různých nástrojů, například trimovacím nožem. Pokud si na trimování netroufáte, v psím salonu vám jistě poradí, jak postupovat nebo psa pravidelně vytrimují oni.

Kudrnatá srst

Psi s tímto typem srsti také nelínají, ale jejich srst je nutné kartáčovat a pravidelně stříhat, zejména pro udržení upraveného vzhledu. Kartáčováním se srst nadzvedne a provzdušní, čímž lze předejít zapařování kůže, na které jsou zástupci kudrnatých plemen náchylní.

Je samozřejmé, že každý chce mít doma voňavého a čistého mazlíčka a není na tom nic špatného, avšak příliš časté používání šamponu narušuje přirozené vlastnosti srsti. Není tedy nutné to s psí kosmetikou přehánět. Naopak česání někteří psi přímo milují a může tak z povinnosti vzniknout i oboustranná radost z čistého bytu a vydrbaného kožíšku.

Štítky: psí srst

Autor článku: Andrea Veselá

New title