Rady a tipy, 4. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Cestování s mazlíčkem je jedna ze společných činností, které se jen tak nevyhneme. Taková cesta, ať už na výlet, návštěvu či k veterináři, může být jako procházka růžovou zahradou, ale rázem se může stát i noční můrou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Záleží na tom, jak je cesta naplánovaná a jak je pes zvyklý cestovat.

Pohodlí pro všechny? Rozhodně autem

Bez ohledu na vzdálenost je auto jedním z nejlepších dopravních prostředků, jak se psem cestovat. Jako řidič můžete přizpůsobit jízdu potřebám psovi, dělat pravidelné přestávky na vyvenčení a občerstvení. Také můžete zvolit, jak přesně psa přepravovat. Vždy je nutné myslet především na bezpečnost nejen psa, ale i ostatních pasažérů. Pes by měl být vždy zajištěn tak, aby nemohl zasahovat řidiči do řízení. Na výběr máte opravdu široký sortiment výbavy, kdy si můžete vybrat mezi klecí, přepravkou, ochrannou dekou, nebo například speciálním postrojem. Záleží na vašich preferencích a na velikosti psa. Co však opravdu není vhodné k zajištění jakéhokoli psa, je obojek připnutý k pásu – v případě nehody by si mohl zlomit vaz, nebo se uškrtit.

Mezi časté problémy spojené s jízdou autem je nevolnost psa a stres spojený s cestováním. Obojímu se však dá v určité míře předejít. Důležité je psa navyknout na auto postupně a začít co nejdříve, nejlépe od štěněte. Pro hladký průběh je vhodné pejska nejdříve s autem seznámit bez jízdy, tedy trénovat nastupování a vystupování, kdy pozitivní chování podpoříme hrou nebo pamlsky. Postupně zařadíme i zvykání na zvuk motoru, stěračů, stahování okének a začneme i se samotnou jízdou. Nejprve je lepší jezdit se psem pouze na krátké vzdálenosti, kdy bude cesta zakončena něčím příjemným, například procházkou. Postupně se délka jízdy může prodlužovat, a pokud vás čeká nevyhnutelně dlouhé cestování, zařaďte v jejím průběhu několik přestávek. Pejsek by neměl být krmen těsně před jízdou, na lačno totiž nebude mít takové sklony ke zvracení, jaké by mohl mít s plným žaludkem. Při jízdě v horkém počasí nezapomínejte zajistit pro svého mazlíčka dostatek pitné vody a čerstvého vzduchu.

Vlak, autobus, MHD

Ne vždy je auto k dispozici, a tak nezbývá nic jiného, než se na cestu vydat jiným dopravním prostředkem. Rozhodně se toho ale nemusíte bát, naopak jízda vlakem či autobusem má i své kladné stránky, což může být například nižší cena nebo kratší doba přepravy. Cestování veřejnou dopravou se psem má určitá pravidla, která se mohou dle dopravce lišit, proto je nezbytné si před samotnou cestou prostudovat přepravní řád dané společnosti. Většina dopravců cestování se psem povoluje za podmínek, že pes má být buď v uzavíratelné schráně s nepropustným dnem, nebo na krátkém vodítku a s nasazeným náhubkem. Náhubek je potřeba pro psa vybírat pečlivě, kdy nejdůležitější podmínkou při koupi je to, aby pes mohl v náhubku dýchat s otevřenou tlamou, případně si zívnout. V takto dostatečně velkém náhubku se může pes v horkém prostředí efektivně ochlazovat a společně s přísunem vody předejdeme jeho přehřátí. Vyhněte se proto fixačním náhubkům, které jsou vhodné jen na ošetření u veterináře, a zvolte raději klasický náhubek, ať už kovový, plastový, kožený či látkový, ve kterém bude mít pes dostatek prostoru.

Stejně jako v případě cestování autem je nezbytné pejska s vlakem, autobusem, tramvají nebo metrem seznamovat postupně a podporovat jeho pozitivní chování. Opět platí pozvolné navykání na zvuky a vjemy, později i na nastupování, vystupování a samotnou jízdu. Předejdete tak stresu z cestování, který má dopad nejen na psa, ale i na majitele a ostatní cestující.

Spokojený psí cestovatel těšící se na další výlet je nejlepší odměnou za snahu o správnou socializaci v dopravních prostředcích. Cestování se pak může snadno stát vaší společnou zálibou a se psem zažijete mnohá dobrodružství a utužíte tak vzájemný vztah.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková