Rady a tipy, 23. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Mají k vám přijít důležití hosté nebo se naopak chystáte na návštěvu vy a nevíte, co s vaším chlupatým kamarádem? Pojďme se podívat na způsoby, jak zvládnout obojí bez sebemenších problémů a komplikací.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Včasná informovanost

Ať už jste host nebo hostitel, vždy byste měli ostatní účastníky návštěvy zavčas obeznámit s tím, že budou společné prostory sdíleny s vaším milovaným chlupáčem. Pokud jdete na návštěvu, je samozřejmostí se nejdříve hostitele zeptat, zda může hafan s vámi. Vždy je lepší respektovat přání a obavy ostatních, než čelit nepříjemným dohadům.

Když jde hafan s vámi

Pokud vám hostitel dovolil vzít s sebou na návštěvu čtyřnohého miláčka a jeho přítomnost nevadí ani hostům, máte téměř vyhráno. Otázkou zůstává, zda je vůbec vhodné brát psíka s sebou. Užije si to? Neudělá ostudu? Je vychovaný?

Jestliže je váš mazlík způsobný a klidný společník, který udělá ten nejlepší dojem, směle do toho. Pro jistotu mu s sebou nabalte nějakou hračku či pamlsky, ať se příliš nenudí. Své využití jistě najde i cestovní taška, pelíšek či bouda, kam si bude moci psík zalézt a kde bude mít soukromí a bezpečí i v cizím prostředí. Pokud bude návštěva delší, nezapomeňte na misky a krmivo. Hodit se může i náhubek.

I když může být návštěva ideální příležitostí k socializaci, někdy je lepší nechat chlupáče doma. Přítomnost psa může změnit celkovou atmosféru návštěvy či oslavy, a pokud máte pochybnosti ohledně jeho chování, budete jej po celou dobu sledovat, napomínat a usměrňovat a neužijete si tak přítomnost známých, rodiny a přátel.

Když jde návštěva k vám

Pejska před příchodem návštěvy dostatečně vyvenčete a unavte, ať nepřekypuje přebytečnou energií a nevyžaduje pozornost od všech příchozích. Ideální je naučit chlupáče povel, aby setrval na svém místě, tedy v pelíšku či boudě. V klidu tak může čekat na chvíli, kdy se mu bude chtít návštěva plně věnovat, a vy se nemusíte obávat, že při vítání nečekaně skočí na slavnostně oblečené hosty nebo svalí malé dítě.

Pokud máte pejska, který hodně líná, připravte do chodby čisticí váleček na oblečení, který na sebe nalepí všechny chlupy. Hosty to jistě potěší, protože budou vypadat znovu jako ze škatulky, i když si užili mazlení s čtyřnohým hostitelem.

Autorský článek

Štítky: vánoce

Autor článku: Andrea Veselá

New title