Rady a tipy, 4. 2. 2024

Foto: Bachkova Natalia / Shutterstock

Jako kočka a pes. Obecně známí rivalové, kteří se vzájemně nesnášejí? Nemusí to být pravda! I pes s kočkou mohou mít neobyčejně pevný přátelský vztah. Jak to udělat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Příprava

Ať už máte nejdřív psa nebo kočku, připravte se na příchod nového chlupatého člena domácnosti předem. Kočka by měla mít možnost se před psem schovat, tudíž nezapomeňte na kočičí prolézačky a pelíšky ve výšce. Oddělit je můžete i dětskou zábranou do dveří, kterou kočka snadno přeskočí a pes zůstane za ní.

Povaha

Ještě před pořízením druhého kamaráda zvažte, zda se váš mazlík dokáže dalšímu zvířeti přizpůsobit. Obecně se lépe seznamuje dospělá kočka se štěnětem, ale ani naopak to nemusí být žádný problém. Pokud máte pejska z útulku a nevíte, jak na kočky reaguje, buďte při prvním setkání obezřetní a zvykejte je na sebe postupně.

První setkání

První střetnutí těchto dvou zvířat je pro každého velkou událostí. Oba mají odlišné komunikační prostředky, a tak si nerozumí zcela zřetelně jako s jedinci svého druhu. Při kontaktu byste měli být přítomní a korigovat chování obou zvířat. Psa před kočičí návštěvou dostatečně vyvenčete a unavte, aby neměl přebytek energie a nechoval se ke kočce příliš zbrkle. Zvířata vycítí i vaše pocity, a tak nezapomeňte uklidnit i sami sebe, o nic přeci nejde. Pro svůj klid můžete psovi pro jistotu nasadit náhubek.

Soužití

Setkání již proběhlo a teď je na řadě vytvoření harmonického vztahu. Z kočky a psa mohou být nerozluční přátelé, ale také se mohou pouze respektovat bez známek náklonnosti. I tomuto je třeba psa i kočku naučit. Oběma byste měli ukázat, jak se mají ke svému spolubydlícímu chovat, abyste předešli zbytečným rozepřím. Při konfliktech by měl pes znát hranice, aby kočce neublížil. Někdy to může být i naopak, proto nezapomínejte kontrolovat i chování kočky. Její drápky mohou být pro psíka nebezpečné.

Nezapomeňte na spravedlivé dělení, aby na sebe chlupáči nežárlili. Jeden druhého by neměl rušit při spánku ani při jídle. Oběma zajistěte útulné útočiště, kde se budou cítit bezpečně. Uvidíte, že při zodpovědném přístupu a s dávkou trpělivosti se nakonec tito dva protivníci snesou, nebo vznikne správná dvojka pro společné lumpárny.

Autorský článek

Autor článku: Bára Tomášková