Rady a tipy, 30. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Psi tráví většinu dne spánkem, u dospělých jedinců se jedná o 12 až 14 hodin denně. Proto každý mazlíček potřebuje místo, kde se bude cítit pohodlně a bezpečně. Při výběru berte v potaz velikost psa, jeho fyzickou kondici, materiál pelíšku i náročnost údržby.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Druhy psích pelíšků

Součástí základní výbavy jsou bezpochyby pelíšky pro psy, které mohou mít různé podoby. Záleží přitom na velikosti pejska a jeho návycích. Nejobyčejnější variantou je proutěný pelech, který je potřeba dodatečně vystlat např. polštářem. Pokud vám pejsek dělá společnost na gauči či při jízdě autem, vybavte se cestovní či klasickou dekou pro psy.

Pro malá plemena můžete zvolit pelíšek se stříškou, také označovaný jako kukaň pro psy. Dopřejte vašemu mazlíčku výjimečný pocit bezpečí a soukromí. Polštáře či matrace jsou naopak vhodné pro větší plemena.

Volba materiálu

Při volbě materiálu zvažte, kde se psí pelíšek bude nacházet. Pro venkovní prostory zvolte takový, který lze snadno omýt a je odolný proti vodě. Pelechy pro psy, které budou umístěny ve vnitřních prostorách, mohou být z příjemného plyšového materiálu či bavlny. Pelíšky nezapomeňte jednou za pár týdnů, případně častěji, vyčistit či vyprat šetrným pracím prostředkem proti šíření parazitů a zachování čistoty.

Velikost pelíšku pro psa

Jestliže vyberete neúměrně velký pelíšek, hrozí, že se v něm pejsek nebude cítit dobře ani bezpečně a bude vyhledávat jiné místo. Myslete také na polohu, ve které spí, aby se mohl pohodlně natáhnout. Pro lepší odhad velikosti změřte pejska v jeho oblíbené poloze a připočítejte přibližně 20 cm navíc. Opět pelíšek přizpůsobte velikosti plemene.

Počet pelíšků

Pokud si kladete otázku, jaký je ideální počet pelíšků, odpověď je dva. Realitou je, že většina zvířat si dělá pelíšky i mimo určená místa. Pes je společenské zvíře a má rád přehled o všem dění, ale také občas vyžaduje svůj klid. Pokud vám to parametry bytu či domu dovolí, umistěte je do tišší i hlučnější místnosti, aby je mohl střídat dle nálady. Myslete však také na to, aby nebyl pelíšek umístěn v průvanu či příliš blízko topení.

Myslete i na zdravotní stav pejska

Stejně tak jako lidé, ani naši mazlíčci se s vyšším věkem nevyhnou potížím. Běžně se potýkají se zdravotními obtížemi jako otlaky loktů, bolavé klouby či páteř. Ortopedické pelíšky pro psy s paměťovou pěnou jsou vhodné pro starší či nemocné jedince. Přizpůsobí se tvaru těla, rozloží rovnoměrně tlak a poskytnou komfort i úlevu od obtíží.

Autor článku: Redakce