Rady a tipy, 23. 12. 2023

Foto: WildMedia / Shutterstock

Dny jsou chladné a občas se objeví i mrazy. K tomu na některých místech leží kopa sněhu. Zima je zkrátka tady a vládne. Co to znamená pro zvířata, která se neohřejí horkým čajem pod huňatou dekou jako my?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Úbytek potravy

Příroda pokrytá sněhovou peřinou a promrzlá země neposkytuje zvířátkům příliš mnoho potravy. Proto se někteří tvorové v chladných měsících stahují k lidským obydlím, kde naleznou teplo a často i něco k snědku. Mnoha zvířátkům můžeme v zimním období pomoci se s hladem vypořádat. Je to přitom velice snadné – ptáčkům stačí do krmítka pár semínek. Nejraději si pochutnají na slunečnicových semínkách nebo prosu, ocení i loupanou pšenici, ovesné vločky nebo vlašské ořechy. Můžete využít i prodávané hotové směsi či lojové koule.

Vysoké zvěři uděláte radost větvemi ovocných stromů, senem, jetelinou, jadrným a dužnatým krmivem. I když se často dává zvířatům staré pečivo, nejedná se o vhodnou alternativu krmiva. Pečivem můžeme mnohdy nejen lesním tvorům spíš ublížit. Vše k snědku dejte zvířátkům do stávajících krmelců, které jsou umístěny na vhodných místech.

Chladno a neútulno

Zejména pejsci a kočičky chované venku pocítí přízemní mrazíky a nehostinné podmínky na vlastní kůži. Proto bychom měli myslet na jejich pohodlí a hlavně zdraví a postarat se o to, aby neprochladli a nemrzli. Ideálním řešením je buď pouštět zvíře domů, například do chodby nebo garáže, kde se může ohřát hlavně v noci, kdy teploty padají hluboko pod bod mrazu. Také můžete vylepšit jejich příbytek zateplením nebo vybudováním clony či závětří.

Pokud chcete svému chlupáči dopřát místo k zachumlání, do boudy nedávejte deky ani polštáře – ty do sebe natahují vlhkost a zvíře naopak studí. Namísto toho vybavte boudu například dřevitou vlnou. Jedná se o přírodní produkt, navíc se z ní nepráší, a tak nehrozí ani problémy s očima a jiné nepříjemnosti.

Zimní spánek

Mnoho zvířat se uchyluje k zimnímu spánku. Při tomto stavu jejich organismus pracuje na „úsporný režim“ a vynakládá co nejméně energie. Proto v tomto období nepotřebují zvířata většinou přijímat potravu, ale vystačí si s tím, co si nastřádali během podzimu.

K zimnímu spánku se ukládají například i želvy, záleží i na tom, zda se jedná o mazlíka chovaného doma či venku. Do zimního spánku by se mělo zvíře ukládat přirozeně samo a pozvolna, stejně tak probuzení bychom měli nechat na přírodě.

Přizpůsobení

Příroda je mocná čarodějka a zvířátka na zimu připravuje s předstihem. Všichni živí tvorové přirozeně vědí, že přichází zimní období a že si mají začít tvořit zásoby nebo táhnout do teplých krajin. Chlupáči mění letní srst za zimní, jejich kožíšek se stává huňatější a odolnější vůči mrazu.

I když jsou zvířata na zimu připravená, pomoc od člověka v nejhorších chvílích ocení.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková