Rady a tipy, 25. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Jedlá soda má nesčetně využití a mezi jedno z nich patří i sekce pro domácí mazlíčky, jako jsou kočky a psi. Z jedlé sody snadno vykouzlíte suchý šampon, vyčistíte ouška a také se zbavíte zápachu z kočičí toalety. Tyhle triky rozhodně stojí za vyzkoušení.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jedlou sodu zakoupíte téměř na každém rohu, je v dostupná v každých potravinách a často i drogeriích, její využití je téměř neomezené. A jak může přispět i do čtyřnohé domácnosti?

Domácí šampon pro psy

Kdy jindy než právě v blátivém počasí koupeme naše čtyřnohé miláčky nejčastěji? A to nemluvíme ani o tom, když se nám v něčem nevalně vonícím „vyválejí“. Jedlou sodu můžete pro svého miláčka použít jako suchý šampon. V případě, že má dlouhé chlupy, je to přímo nedoceněný pomocník. Jednoduše prsty vetřete jedlou sodu co nejvíce do srsti a poté psa pořádně vykartáčujte. Nepříjemný pach zmizí a psí srst bude navíc lesklá a čistá.

Vymývaní zvířecích uší

Pokud si váš pes nebo kočka abnormálně drbe uši, může být něco v nepořádku a zřejmě je tam něco dráždí. Může to být jak ušní maz, tak i nějaký parazit, který se dá snadno přehlédnout. Svědění ulevíte (a případně roztoče odstraníte) tak, že vnitřek uší zlehka vytřete vatičkou namočenou v roztoku z 1 lžičky jedlé sody a šálku teplé vody. Pokud by obtíže trvaly i nadále, vyhledejte pomoc veterináře.

Kočičí stelivo, které nepáchne

Není třeba utrácet za drahé, navoněné stelivo, i v tomhle ohledu pomůže jedlá soda. Stačí pod úplně běžné stelivo nasypat jedlou sodu, která pachy jednoduše pohlcuje. Anebo můžete stelivo přímo smíchat s jedlou sodou. Jedlá soda pro naše miláčky není nijak škodlivá.

Žádný hmyz v misce

Pokud je váš mazlíček venku, tak misku s jídlem často navštěvují i nezvaní hosté. Těmto nájezdníkům můžete zabránit tím, že kolem misky rozsypete jedlou sodu, ta sama o sobě hmyz přímo odpuzuje. O svého čtyřnohého kamaráda se strachovat nemusíte, i když by ji nedopatřením olízl, nic se nestane. Navíc většině mazlíčků se hořká chuť sody nezamlouvá.

Autorský článek

Štítky: kočky , psi

Autor článku: Lenka Šmídová

New title