Rady a tipy, 13. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Chovatelské potřeby i internetové obchody s vybavením pro mazlíčky jsou plné nejrůznějších obojků pro naše milované čtyřnohé mazlíčky. Jak pro pejska vybrat ten správný a k čemu všemu se dá obojek vlastně využívat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Klasický obojek

Obojek, který lze využívat pro běžné, každodenní nošení, na venčení, procházky i výlety, měl být pro pejska pohodlný, neměl by ho nikde tlačit ani škrtit. Vybírat můžete z nepřeberného množství nejrůznějších materiálů, barev, vzorů, typů zapínání a zpracování. Zvolit můžete jak osvědčený kožený obojek s klasickou přezkou, tak stylový nylonový obojek s plastovým či kovovým trojzubcem, díky kterému je zapínání o mnoho snazší a rychlejší. Obojek může být i podšitý měkkým fleecem nebo nepromokavým softshellem. Záleží na vašem vkusu a preferencích. Pohodlí pejska je však při výběru to nejdůležitější.

Polostahovací obojek

Tento typ obojku je ideální pro pejsky, kteří mají sklony k tahání nebo se z klasického obojku umí bez problémů vyvléknout. Oproti stahovacímu obojku jde o šetrnější variantu, kdy má obojek přesně daný minimální rozměr, a pejska tak nemůže škrtit. Jednoduše řečeno se v případě potřeby obojek tahem zmenší do obvodu krku psa, což chlupáči znemožní provléknout obojkem hlavu a utéci. I v tomto případě najdete na trhu velké množství originálního zpracování, designů a materiálů. Existují i speciální obojky pro chrtí plemena a zvláště lekavé a prchavé psy, které se nazývají martingale.

Stahovací obojek

Stahovací obojek se využívá u některých cvičitelů k trénování psa poslušnosti, zejména chůze u nohy. Nejčastěji se jedná o řetízkový stahovací obojek. S tímto typem obojku je nutné zacházet s pořádnou dávkou opatrnosti a zodpovědnosti. Pokud se totiž zapne na stahovací očko, při sebemenším zatáhnutí pejska přiškrtí. Proto se často zapíná na dvakrát nebo za nestahovací kroužek, aby psovod chlupáči zbytečně neubližoval.

Výcvikový obojek

Mezi další pomůcky k výcviku patří i elektronické výcvikové obojky, které fungují na principu signalizace korekce. Existuje několik typů výcvikových obojků – mezi ně patří vibrační, sprejové, elektronické, i vybavené gps. Tyto obojky se hodí do rukou zkušených kynologů a zodpovědných majitelů, kteří vědí, k čemu se pomůcky tohoto typu využívají. Nejčastějšími zákazníky jsou pejsci, kteří utíkají za zvěří. Většina obojků má nastavitelnou míru korekce. Kromě nechvalně známých elektrických výbojů tak lze chlupáče upozornit na nežádoucí chování i pouhým zvukovým signálem, vibrací nebo sprejem.

Autorský článek

Štítky: psi

Autor článku: Aneta Hladíková

New title