Rady a tipy, 13. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Malý a přítulný společník vhodný do bytu i k malým dětem. To je zakrslý králíček. Je velice oblíbeným domácím mazlíčkem právě kvůli jeho povaze a snadné každodenní péči.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jakého vybrat?

Zakrslý králík

Existuje mnoho plemen zakrslých králíků, která jsou odlišná převážně vzhledem. Záleží tedy čistě na vašem vkusu a sympatiích. Oproti králíkům domácím jsou ale všechna tato plemena menšího vzrůstu, proto pokud chcete opravdu malého králíčka, ověřte si jeho původ. V opačném případě by vám z mláděte mohl vyrůst běžný králík domácí, který by se o poznání hůře vešel do klece nebo domečku. Z tohoto důvodu je lepší vybírat budoucího domácího mazlíčka od seriózních chovatelů. Zakrslí králíci váží v dospělosti kolem jednoho či dvou kil.
Při výběru králíčka sledujte jeho celkový zdravotní stav. Oči by neměly být slepené ani zakalené. Vypadaná srst či jiné kožní problémy také značí nějaké onemocnění.

Králíčka je vhodné chovat jakožto jedináčka. Pokud si nejste jistí, jestli zvolit samce nebo samici, zeptejte se chovatele. Jistě vám rád poradí s výběrem.

Co králíček potřebuje?

Zakrslý králík

Před pořízením králíčka byste měli váš byt vybavit dostatečně prostornou klecí, kde bude mít váš mazlík místo na občasné popoběhnutí a panáčkování, díky kterému bude mít náležitý rozhled. Nezapomeňte ani na domeček pro králíčka nebo prolézačky, ideálně ze slámy, dřeva či jiných přírodních materiálů. Jelikož se jedná o aktivní zvířátka, bude váš králík šťastný, když jej pustíte i ven z klece. Klidně se bude procházet po bytě či domě několik hodin. Nezapomeňte však prostory zabezpečit tak, aby si malý průzkumník nezpůsobil nějaké zranění.

Králík potřebuje i mnoho pozornosti z vaší strany. To většinou nedělá problém dětem, které by si s mazlíčkem hrály nejraději celý den. Králík kontakt vyhledává, a tak je pro děti vhodným kamarádem. Nejedná se však o plyšovou hračku, a tak bychom děti měli poučit, aby se ke zvířátku chovaly hezky a nechaly je také odpočívat.

Péče

Zakrslý králík

Králíčka krom domácího průzkumu můžete brát i ven na procházky. Z tohoto důvodu se králíci očkují. Potřeba jsou i preventivní prohlídky, proto navštivte veterinárního lékaře, který provede vakcinaci nebo třeba zastřihne drápky.

Co se stravy týče, králíčci potřebují neustálý přísun sena, které tvoří hlavní složku jejich potravy a zároveň si díky němu obrušují zuby. Existují i speciální krmné směsi. Králíčkovi můžete dopřát rovněž čerstvou zeleninu, ovoce volte spíš jako pamlsek, jelikož obsahuje mnoho cukru. Existují také speciální pamlsky pro králíčky a hlodavce.

Zakrslí králíci jsou velice čistotní, a tak si většinou určí jedno místo, kde budou vykonávat potřebu. Takovou provizorní toaletu lze vybavit savou podestýlkou, kterou je potřeba měnit častěji, než podestýlku ze zbytku klece. Podestýlka by neměla být prašná. Existují i podestýlky na bázi papíru, které lze ekologicky zlikvidovat spláchnutím do záchodu.

Seriózní chovatel vám jistě rád poradí ohledně péče o králíčka, proto se na něj při sebemenší nejistotě nebojte obrátit.

Štítky: králík

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock