Rady a tipy, 21. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Jak udělat prostředí domu podnětné a pro kočku zajímavé? Kočičky, které jsou chované uvnitř domu a nemají přístup ven, potřebují mnoho různých podnětů, zábavy a aktivit, aby se cítily dobře.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Venku by totiž přirozeně prozkoumávaly okolí, sháněly si potravu a objevovaly neobjevené. Uvnitř domu je toho ke zkoumání méně, a proto se kočka může velice snadno začít nudit.

Dostatek hraček

Kočky jsou velice hravá stvoření a hraní pro ně znamená nejen zábavu, ale i jakýsi trénink. Často si lze při sledování kočičího dovádění všimnout zvláštních pohybů, jakoby na hračku číhaly, připravovaly se na útok a pak na ni z ničeho nic skočí. Kočičky tak hračky občas pomyslně loví a mohou se díky takovým činnostem zdokonalovat v pohybu, rychlosti a trpělivosti, což by využily při případném opravdovém lovu. Proto je dobré domácnost takovými hračkami vybavit. Vhodné jsou různé zajímavé balonky a hračky všech barev a tvarů, ovšem není bezpečné, aby tyto hračky byly přivázány k pevnému podkladu. Bez dozoru by si kočka mohla snadno ublížit, zamotat si do lanka či pérka tlapku nebo se dokonce i uškrtit.

Velice oblíbené jsou například i kočičí hlavolamy, u kterých se kočka soustředí a musí přemýšlet trochu jiným způsobem, než při běžných pohybových aktivitách. Rozvíjí se díky tomu všestranně a unaví se nejen fyzicky, ale hlavně i psychicky.

Hračky bychom měli kočičkám často měnit, aby o ně neztratily zájem. Neznamená to, že je nutné kupovat stále nové a nové hračky, ale stačí je na nějaký čas schovat a vytáhnout zase starší kousky. Kočička z nich bude mít určitě stejnou radost, jako z hračky nové.

Kočičky si mnohdy nejvíce pohrají s předměty, které nejsou určeny ke hraní. Proto bychom si měli dát pozor na věci nebezpečné či pro nás cenné, abychom nepřišli k újmě my ani náš mazlíček. Můžete také vyrobit hračku sami z domácích zdrojů, využít lze třeba staré oblečení, kartonové krabice a podobně. Další způsob zabavení kočičky je vhodný i na čas, kdy nejste doma. Stačí rozmístit pamlsky nebo suché krmení pro kočky na různá místa v domě a kočička je bude postupně hledat. Nejen, že se zabaví a pochutná si, ale ještě i potrénuje čich.

Podnětné prostředí

Domácnost můžete kočičce alespoň částečně přizpůsobit, aby se měla kde schovat, proběhnout, protáhnout a pohrát si. Existují různé multifunkční kočičí domečky se škrabadly a plošinami, kam kočka může vyskočit. Jelikož mají kočičky velice rády přehled o dění kolem, preferují vysoko umístěné prostory, odkud můžou sledovat, co se kde šustne. Proto se také rády dívají z okna. Pokud tedy mají přístup k výhledu ven, anebo mají na parapetu dokonce své útočiště a pohodlný pelíšek, bude to jejich nejoblíbenější místo v celém domě.

Kočky mají také rády různé prolézačky, tunely a úkryty, tedy místa, kde mají pocit bezpečí a nerušenosti. Zvláště pokud kočička sdílí domácnost s více domácími mazlíčky nebo početnou rodinou, ráda by si občas od ruchu odpočinula a nerušeně si zdřímla. Proto bychom jí taková místa měli v bytě či domě zajistit.

Dostatečná pozornost

Stejně jako jiným domácím mazlíčkům, i kočkám bychom se měli během dne dostatečně věnovat. Pravdou je, že některé kočky kontakt nevyžadují a raději jsou o samotě. Pokud je i ta vaše spíš samotářka, není potřeba ji do společných aktivit nutit, pokud nemá zájem.

Většina kočiček však vidí v naší přítomnosti příležitost, jak se zabavit, pomazlit, nebo se dobře najíst. U všech těchto činností posílíte váš vzájemný vztah a spokojenost bude na obou stranách.

Autorský článek

Štítky: kočky

Autor článku: Petra Chmelová

New title