Rady a tipy, 26. 11. 2022

Foto: Shutterstock

S mazlíčky je to jako s dětmi. Rádi ledacos ochutnají a zkoumají všemi smysly i různými způsoby. Před pořízením zvířátka je potřeba váš domov přizpůsobit tak, aby mu nehrozilo žádné nebezpečí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na co myslet?

Léky

Léčiva určená pro lidi mohou zvířátkům způsobit nemalé problémy, některé je dokonce mohou ohrozit na životě. Malý chlupáč se snadno předávkuje a otráví. Proto jakékoliv léky skladujte tam, kde na ně mazlík nedosáhne.

Jedovaté rostliny

I pokojové rostliny mohou mazlíčka ohrozit, zvláště pokud jsou jedovaté. Jejich barva i tvar svádí k ochutnání. Takové květiny raději pěstujte v místnostech, kam nemá zvíře přístup. Vhodné je i umístění do závěsných květináčů, kde na ně mazlík nedosáhne.

Čisticí prostředky

Prostředky na úklid jsou často opomíjenou hrozbou, která číhá v každé domácnosti. A nejedná se jen o otevřené nádoby, ze kterých se může zvíře napít, ale i uzavřené lahve a krabice. Pes si totiž může krátit chvíli kousáním plastového obalu a k nebezpečné látce se tak dostane raz dva.

Odpadky

Do koše mnohdy hodíme ledacos a vůbec nás přitom nenapadne, že by se do něj ještě někdo díval. Domácí mazlíčci, hlavně psi a kočky, však považují obsah koše jako příležitost k plnému bříšku. Přeci jen se v něm najde i hodně jídla, které je pro zvířata nevhodné, ať už je zkažené, či nikoli.

Kosmetika

Rozkousaná rtěnka ještě není žádná katastrofa, ale celý krém či šampon už může mazlíkovi přivodit nemilé následky v podobě zvracení, průjmu i jiných komplikací. Nebezpečné jsou laky a odlakovače, také parfémy a vody po holení, které obsahují alkohol. Pozor si dávejte i na zubní pasty a ústní vody.

Dekorace

Domov bez dekorací nepůsobí útulně, a tak s nimi mnohdy nešetříme. Jejich umístění bychom měli volit nejen z estetického hlediska, ale i s ohledem na bezpečí domácích mazlíčků. Malé a ostré části může zvíře spolknout, křehké rozbít a poranit se. Svíčky lákají svou vůní k pozření, které vede k podráždění sliznic a trávicím problémům.

Elektřina

Každý hlodavec rád hlodá vše, na co přijde, a kabel ležící na zemi je bezpochyby lákadlem. A nejen pro hlodavce, i zvědavý psí nebo kočičí čumáček chce zjistit, jestli není tato šňůra k jídlu či hře. Nedokončená zásuvka či kabel bez izolace je velkým nebezpečím.

Okna

Okna i balkonové dveře je třeba zajistit tak, aby zvířeti nehrozil pád nebo jiné zranění. Kočky se často chtějí dostat ven i malou škvírou při větrání na ventilaci, přičemž jim hrozí uvíznutí v meziprostoru. Papoušci vám mohou oknem snadno ulétnout, proto při větrání opeřence zavřete do klece či jiné místnosti, nebo nainstalujte do okna síť.

Preventivní opatření zabere jen chvíli času a vám přinese klid v duši, protože budete vědět, že vašemu milovanému mazlíčkovi během vaší nepřítomnosti nic nehrozí.

Autorský článek

Další info: Pet-Proofing Your Home; 9 Quick, Easy Ways to Pet-Proof Your Home

Štítky: mazlíčci

Autor článku: Petra Chmelová