Rady a tipy, 25. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Stěhování je samo o sobě náročné, a co teprve stěhování se čtyřnohým kamarádem. Jak se dopředu lépe připravit, vyhnout se tak zbytečnému stresu, a čeho se naopak vyvarovat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zachovejte, pokud možno, rutinu

Vytvoření režimu by mělo patřit k základním návykům a dodržování byste měli věnovat pozornost i během stěhování. Pro naše chlupaté kamarády je extrémně důležité, aby mohli předvídat, co přijde. Vyhnete se tak úzkostlivým projevům chování, například: nadměrné štěkání, destruktivní činnost, agrese, pomočování nebo apatie vůči aktivitám, které je jindy naplňují. Součástí rutiny by měla být delší procházka (s ohledem na kondici vašeho mazlíčka). Snažte se ji nevynechávat i když to může být náročné skloubit. Pejsek bude vyběhaný, spokojený a pravděpodobně velkou část dne prospí. Stejně tak dodržujte dobu krmení a jiných činností.

Vytvořte pejskovi místo, kde se může schovat a odpočívat

Snažte se do poslední chvíle a krabice zachovat pejskovi jeho pelíšek, na který je zvyklý, a právě ten ideálně přesunout do vašeho nového domova. Velmi vhodné jsou látkové skládací boudy. Ty můžete dočasně použít a pak je zužitkovat např. při cestování.

Zábava díky hračkám

Nestihnete-li pejska pořádně unavit, nabízí se možnost zabavit ho mentálně. Nabídněte žvýkací kost nebo IQ hračku. Velice užitečné jsou kousací hračky Kong. Seženete je ve velikostech od XS až po XXL. Vybírejte vždy podle hmotnosti a velikosti tlamy – tak, aby nedošlo k zaseknutí čelisti. Kong můžete naplnit konzervou nebo granulemi. Někteří majitelé tuto hračku ještě krátce zmrazí, aby déle vydržela. U všech kousacích hraček platí, že je potřeba mít pejska v dohledu, aby nedošlo ke zranění. Ideální společnost k balení, lepení a nadepisování krabic!

Přesun na nové místo

Pokud se stěhujete daleko od vašeho stávajícího bydliště, nezapomeňte na registraci u nového veterináře. Dopředu zmapujte vhodná místa, kde můžete chodit venčit, popřípadě pustit psa z vodítka. Neopomeňte taky na samostatný přesun. Máte-li před sebou dlouho cestu, zabalte s sebou dostatek vody a naplánujte pauzy. Pro lepší aklimatizaci v novém prostředí nabídněte na místě pejskovi pamlsky nebo oblíbenou hračku tak, aby si nové prostředí spojil s pozitivním vjemem.

Všeobecná rada na závěr: snažte se být trpěliví a klidní. Když budete nervózní vy, lehce to přenesete na vašeho parťáka. Než si pes zvykne v novém, bude to pár dnů trvat a možná se stane nějaká nehoda v podobě loužičky. Netrestejte, motivujte, mluvte na něj (sice vám nerozumí, ale je pro ně důležité slyšet známý a pokojný hlas) a vzpomeňte si jaké to bylo, když jste si jej přivezli poprvé domů – také pár dnů trvalo, než jste našli společnou řeč a pejsek se seznámil s prostředím.

Autor článku: Redakce