Rady a tipy, 1. 5. 2023

Foto: Shutterstock

O tom, že jsou Češi národem milovníků domácích mazlíčků není pochyb. Potvrdil to i průzkum společnosti Médea Research, který ukázal, že 71 % z nás má nějakého toho zvířecího parťáka doma. Nejčastěji to bývají psi a kočky. Jakmile se k nám domů čtyřnohý kamarád dostane, okamžitě se stává rovnocenným rodinným příslušníkem, který s námi je všude, kde to jen jde.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jezdí s námi na výlety, na víkend k příbuzným, ale i na delší dovolené a občas i do práce, na nákupy či ke kadeřnici. Často s námi tedy cestují i v autě. A právě tak, jak musíme dodržovat bezpečnostní zásady my, měli bychom na to stejně dbát i u našich zvířátek.

Pro bezpečnost psa i vaši

Cestovat se psem v autě určitě není nic neobvyklého ani nebezpečného, tedy při dodržování základních zásad. A to bývá někdy problém. Někdo neví, jak psa bezpečně zajistit a jiný na to nedbá. Dokonce průzkum jedné z automobilek ukázal, že zhruba třetina motoristů zajištění zvířete ve voze jednoduše vůbec neřeší.

Pokud ale není pes v autě připoutám, tak i při trochu ostřejším přibrzdění může být ohroženo zdraví jeho nebo i někoho z lidské osádky. A vzhledem k tomu, že až čtyři z deseti českých domácností chovají psa, za kterého ročně v průměru utratí až 15 tisíc korun, není tak zvířecích pasažérů na českých silnicích zrovna málo.

Mezi investicemi by tedy neměly chybět vhodné pomůcky pro mazlíčkovy cesty autem, které stojí stokoruny nebo nižší tisíce. Bezpečnost zvířat i posádky vozu za tu cenu určitě stojí,“ říká Eva Svobodová z pojišťovny.

Jak tedy na bezpečné cestování se psem?

Správné zajištění je nutnost

Stejně jako je pro lidi v autě povinné mít zapnuté bezpečností pásy, existují i předpisy, které upravují, jak správně cestovat se psem. Tím nejdůležitějším je pravidlem je nikdy nenechávat psa na volno. Také zde totiž funguje jednoduchá fyzika. I menši plemeno se v případě nárazu stává nebezpečným letícím předmětem, který je vymrštěn takovou silou, že se jeho vlastní hmotnost několikanásobně zvýší.

„Způsobů, jak psa bezpečně zajistit, je dovolených více, my vozíme psy nejčastěji v klícce nebo bedně k tomu určené, takzvané kennelce. Mají tam k dispozici vodu a měkký podklad na ležení,“ říká Lea Čechová, která se s manželem téměř 10 let aktivně věnuje chovu psů plemene Shiba. Společně cestují na soutěže a výstavy po celé Evropě a psy berou i do obytného vozu na rodinné dovolené.

Velkou chybou je i to, že ta nejmenší psí plemena jsou mnozí zvyklí vozit na klíně. V případě dopravní nehody, ale není pes chráněn ani bezpečnostním pásem, ani airbagem. I když žádný karambol nenastane, ale zjistí-li to při silniční kontrole policie, můžete za nezajištěného psa dostat pokutu ve výši několika tisíc korun. To samé platí, vystrkuje-li pes za jízdy hlavu z okénka.

„Ve statistikách nehod klientů je rovněž řada případů, kdy naopak volně dopravovaný malý pes nebo kočka způsobili nehodu tím, že se dostali do prostoru pedálů u řidiče, anebo rozptýlili jeho pozornost pohybem na zadním sedadle,“ říká Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Trénink pro pejska i pro vás

I obyčejné cestování v autě by se podle odborníků mělo s pejskem cvičit, a to od jednoduchého (kratší cesty) po složitější. Před cestou je také důležité nestresovat sami sebe tím, že to pes nezvládne. Stejně jako vše ostatní, i vaši nepohodu pes vycítí a bude také neklidný. Více pohody při cestování psovi také zajistí jeho vlastní přepravní box.

„Pes je takto určitě více v klidu, protože je ve svém prostředí. Neposkakuje po sedadlech, byť připoután. A mnohdy většinu času během cesty prospí,“ popisuje své zkušenosti Lea Čechová.

V okamžiku, kdy je pes na cestování naučený, není ani potřeba zastavovat více, než bychom například běžně venčili. „Pokud pejsek doma vydrží bez venčení deset hodin, nevidím důvod, proč by to nevydržel i v autě. Naši psi si běžně umí ‚říct‘, a to i na cestách. Jezdíme hodně po výstavách a jsou na cestování zvyklí, když už se ozvou, víme, že jim něco chybí,“ říká Lea Čechová a dodává, že na delší cesty je také zcela nezbytné mít pro psa připravenou misku na vodu.

Sám v autě? Rozhodně ne

Pořád se o tom mluví, ale stále to lidé dělají. Ano, řeč je o zanechání psa v zavřeném autě při zcela nevhodných klimatických podmínkách. Auto by rozhodně nikdy nemělo být místem, kde necháme psa, když si potřebujeme něco zařídit či jít někam, kde pes být nemůže. A to ani na chvilku.

Hlavně v klidu

Stejně jako doma, i na cestách potřebují psi svůj klid a prospat ideálně až 16 hodin denně. Přílišné kontrolování a vyrušování vašeho čtyřnohého mazlíčka během cesty bude spíš kontraproduktivní. Více ho vystresujete a bude neklidný. Pes není ani malé dítě, ale ani člověk, a proto je dobré se k němu tak i chovat.

Klícka je pro naše psy bezpečné místo, chodí si tam lehat sami a dobrovolně i doma. Ten stejný domov i se známými pachy mají pak díky tomu i v autě, na hotelu či kdekoliv na dovolené, a cítí se tam bezpečně. Jsou klidnější, nejsou ve stresu, když je necháte chvíli samotné, třeba v hotelovém pokoji. Zároveň z uzavřené klícky, kde spí, nehrozí, že rozkoušou třeba kabel od lampičky a ublíží jak sobě, tak hotelovému vybavení,“ uzavírá Lea Čechová.

Jak řádně psa v autě zajistit

  • Menší plemena patří do přepravní schrány, která se upevní bezpečnostním pásem, aby se nemohla přemisťovat.
  • I pro větší plemena jsou na trhu přepravní boxy, popřípadě mříže k oddělení prostoru.
  • Psy lze zabezpečit i speciálně vyrobenými kšíry s úvazy, které se zapínají podobně jako bezpečnostní pásy.
  • Zvířata by se měla fixovat speciálními postroji jak na zadních sedadlech auta, tak i v zavazadlovém prostoru.
  • Do kufru se doporučuje instalace mříží oddělujících zavazadlový prostor od ostatního interiéru.
  • Optimální je umístit psa do zavazadlového prostoru v uzavřené přepravce nebo klícce k tomuto účelu určené.

Autor článku: Lenka Šmídová

New title