Rady a tipy, 11. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Jaro je za chvíli tady, teploty dovolují odložit bundy… Ovšem toto roční období v sobě skrývá i nástrahy. A dokonce i pro domácí mazlíčky! Co jim hrozí? Na co si dát pozor, než své kočičí a psí miláčky vypustíte, aby si i oni mohli dosyta užívat jara?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Cibuloviny

Především chovatelé koček by se měli mít na pozoru. Kočky totiž rády konzumují trávu a může se stát, že omylem zabrousí i na váš záhon s narciskami, hyacinty, tulipány či liliemi. Cibuloviny jsou totiž pro kočky jedovaté (míra toxicity samozřejmě záleží na druhu rostliny). Například lilie mohou u koček způsobit těžké selhání ledvin a smrt. Zkuste se proto zaměřit, kde si vaše kočka trávu vybírá (většina ostřílených „venkovních“ koček si cibulovin ani nevšimne, ale i tak občas na záhony koukněte).

Vysoké teploty

Ačkoli my většinou rtuť teploměru šplhající vzhůru vítáme s nadšením, především psí mazlíčci naši radost nemusejí sdílet. Jarní sluníčko už umí být pěkně ostré, a tak hrozí, že dostanou úpal. Hlavně dávejte pozor u plemen, která jsou na vyšší teploty citlivá (například boxeři nebo mopsové či labradoři), ale také na dlouhosrsté mazlíčky. Vždy berte s sebou na procházku vodu a trasu při slunných dnech s vyššími teplotami volte převážně ve stínu.

Ostatní zvířata

Ačkoli česká příroda je ještě poměrně bezpečná, i tady se najde několik druhů, jež mohou být v určitých situacích psům a kočkám nebezpečné. Tak například se na jaře po zimě probouzejí hadi, včetně našeho jediného jedovatého – zmije. Pravděpodobnost, že na ni pejsek či kočička šlápnou, je sice malá, ale i u domácích mazlíčků je uštknutí hadem zaznamenáno. Netřeba zdůrazňovat, že je pro ně velmi nebezpečné.

Pozor dávejte také na vosy, včely či sršně. I když většina mazlíčků si se žihadlem poradí a většinou ani nehrozí žádné následky, může se vyskytnout i alergická reakce. Oteklá pacička nebo čumáček jsou tím nejmenším.

Otevřená okna

Kdo by si nepřál pustit do bytu trochu toho čerstvého a teplého jarního vzduchu! Ovšem pro vašeho mazlíčka může otevřené okno představovat významné nebezpečí. Především kočky dost často z oken padají. Jednak u nich hrozí zranění či smrt (nevěřte, že kočka přežije pád z jakékoli výšky – většina to štěstí nemá, zvláště dopadne-li na beton apod.), jednak se mohou ztratit. A to je pro kočku, která žije v bytě, a najednou vypadla do rušného města, velmi stresující zkušenost. Nejenže často končí pod koly aut, ale neumí se o sebe ani sama postarat. Lepší je větrat s rozumem nebo instalovat na okna ochranné prvky (např. sítě).

Postřiky a jedy

Jaro je také rájem zahrádkářů – a ne všichni bohužel na svou zahrádku používají nezávadné postřiky či hnojiva. Některé chemikálie si tak mohou psi či kočky přinést na tlapkách nebo kožíšku a poté je olízat. Bohužel řada těchto látek je pro ně toxických. Jestliže i vy používáte při práci na zahradě postřiky a spol., vždy se ujistěte, že jsou zvířatům nezávadné.

Druhou skupinu představující nebezpečí pak tvoří jedy na hlodavce, které jsou často „schované“ v nějaké návnadě, jež může přilákat zvědavý kočičí či psí čumáček. Svačinka v podobě jedu na krysy bohužel většinou končí závažným poškozením zdraví a někdy i smrtí zvířecího miláčka. Nikdy proto podobné přípravky na své zahradě nepoužívejte!

Velikonoční hody

Ať už se jedná o masité pokrmy či sladkosti, ani psi, ani kočky by se k nim neměli dostat. Mohou si tím totiž pořádně pokazit zažívání. Pozor i na kosti, které má spousta lidí tendenci zvířatům dávat. Hrozí totiž, že psům či kočkám poškodí zažívací trakt. Je jen málo „lidských“ pokrmů, které našim mazlíčkům neškodí nebo prospívají. A tak se raději spolehněte na osvědčené granule, konzervy či kapsičky určené přímo psům či kočkám.

Autor článku: Lenka Šmídová