Rady a tipy, 16. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Na procházky, do města i na sport se hodí mít svého chlupáče zajištěného vodítkem. K různým aktivitám se hodí i různé typy vodítek. Z čeho můžete vybírat. Klasické, stopovací, nebo navíjecí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Klasické pevné vodítko

Pokud hledáte starou dobrou klasiku, bude pro vás pevné krátké vodítko jako dělané. Jedná se o jednoduchý typ, který má jednu karabinu k přichycení k obojku a ucho do ruky psovoda. Vybírat přitom můžete z různých délek i šířek v závislosti na velikosti vašeho chlupáče. Pro velké hafany pořiďte vodítko s pevnou, kvalitní a robustní karabinou, aby se při tahu nepřetrhla. Tento typ vodítka se hodí pro běžné procházky městem, cestování dopravními prostředky i na výcvik.

Přepínací vodítko

Přepínací vodítko je podobné jako to klasické s tím rozdílem, že jej můžete libovolně prodloužit či zkrátit díky očkům, která se nacházejí podél celého vodítka, a dvěma karabinám. Vedení psa je tak variabilní a délku můžete přizpůsobit kdykoliv během procházky. Přepínací vodítko má výhodu v tom, že jej nemusíte nutně držet v ruce, ale můžete jej připnout za karabinu například kolem pasu nebo ke speciálnímu opasku. Při zvláštních situacích oceníte i možnost připnout pejska k nějakému objektu – vodítko lze zapnout například kolem stromu nebo k plotu.

Stopovací vodítko

Má rád váš pejsek svobodu, ale neovládá přivolání? Stopovací vodítko je ideálním pomocníkem, jak chlupáče naučit, že se nemá vzdalovat a přijít na zavolání k vám. Může být dlouhé i několik desítek metrů, záleží na vašich preferencích a využití. Díky stopovačce máte pejska pod kontrolou i na větší vzdálenost, hodí se pro výcvik i procházky na volnějším prostranství.

Navíjecí vodítko

Navíjecí vodítko má podobné využití, jako stopovací, a to díky jeho délce, která dodává pejskovi možnost volnějšího pobíhání. Rozdíl je však v jeho použití i praktičnosti. Tento typ vodítka se nehodí k výcviku, naopak může některé psí tahouny motivovat k silnějšímu tahání. Výhodou je to, že se vodítko neválí po zemi, nýbrž se samo navíjí přímo pod vaše ruce. V kombinaci s tímto vodítkem se doporučuje spíš postroj než obojek, a to kvůli možnému trhnutí za krk. Navíjecí vodítko využijete při pohodových procházkách.

Speciální vodítka

Pro sportovní nadšence existuje celá řada vodítek s různými vymoženostmi. Mezi praktické řešení pro běžce patří například vodítko s amortizérem, což je jakási guma, která tlumí škubání a nárazy a šetří tak pohybový aparát pejska a vám dodává pohodlí při sportu či procházce. Pro vášnivé agility závodníky existují i speciální agility vodítka, což je kombinace obojku s vodítkem v jednom provedení. Agility vodítko zajišťuje rychlé vypuštění psa, jeho nasazení i sundání trvá opravdu chviličku.

Autorský článek

Štítky: venčení

Autor článku: Aneta Hladíková