Rady a tipy, 29. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Krásný jarní den je jako stvořený k procházce. Sluníčko ale neláká ven jen nás. Ze svých úkrytů lezou i jiní tvorové, mezi které patří bohužel právě také otravná klíšťata.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ta doslova hladově čekají na to, až vlezou vašemu čtyřnohému mazlíčkovi do kožíšku a budou pít krev nejen jemu, ale i vám. Jedná se totiž o nepříjemné parazity. Jak se jim efektivně ubránit?

Na výběr je opravdu velké množství nejrůznějších přípravků, které mohou vašeho chlupáče ochránit před parazity. Většina z nich funguje nejen na klíšťata, ale i na blechy a jiné nevítané hosty v srsti. Pokud se nemůžete rozhodnout, kterou variantu ochrany zvolit, není nic lepšího než vyzkoušet, co právě vašemu mazlíkovi vyhovuje nejlépe. Sledujte přitom složení, délku účinnosti a reakci zvířete. Některé přípravky jsou krajně nevhodné pro kočky, a proto si dejte pozor při výběru i na určení, pro koho dané antiparazitikum je.

Obojek, pipeta, nebo sprej?

Antiparazitní obojek je oblíbenou formou ochrany před klíšťaty, a to zejména díky snadné aplikaci. Obojek jednoduše nasadíte a máte na několik měsíců vystaráno. Při výběru obojku je potřeba myslet na jeho délku. I když se dají obojky snadno zkrátit nebo rozstřihnout napůl, nekupujte větší velikost, než váš chlupáč potřebuje. Závisí totiž hlavně na hmotnosti psa, v obojku pro velké psy je více účinné látky.

To samé platí i u spot-on přípravků, tedy u aplikace pipetou. Vždy je lepší řídit se příbalovou informací, aby nedošlo k nežádoucímu předávkování. Pipeta se aplikuje přímo na srst, po jejím nanesení by nemělo zvíře alespoň několik hodin přijít do přímého kontaktu s ostatními členy rodiny. Sprej je méně oblíbený hlavně u plachých zvířat, jelikož vydává při aplikaci nepříjemný zvuk. Některé spreje lze použít i na ošetření okolí, což lze ocenit při zamoření bytu blechami.

Kromě těchto přípravků existují i antiparazitní šampony, kapky, pěny nebo dokonce i pudry. Nejefektivnější jsou však výše zmíněné obojky a pipety, a to díky jejich dlouhé výdrži. Navíc mnoho z nich funguje i po kontaktu s vodou, což plavci v horkých letních dnech jistě ocení. Čím dál oblíbenějšími se stávají i tablety.

Přírodní alternativy

Pokud má váš pes či kočka po běžných přípravcích proti parazitům zdravotní problémy v podobě alergických reakcí, podráždění kůže a vypadávání srsti nebo jen nechcete používat chemii, určitě se nebojte sáhnout po přírodní formě ochrany. Existuje mnoho obojků, sér proti klíšťatům nebo šamponů, které obsahují pouze přírodní esence a oleje, které jsou zaručeně bezpečné a přitom efektivně odpuzují klíšťata i blechy. Navíc většina z těchto přípravků velice příjemně voní, přece jen se jedná o směs bylin a éterických olejů. Zajímavou alternativou je i jantarový obojek, kdy má pryskyřice také odpudivé účinky na klíšťata.

Autor článku: Lenka Šmídová