Rady a tipy, 20. 12. 2023

Foto: Pshevlotskyy Oleksandr / Shutterstock

Myslíte si, že příchod miminka do domácnosti je velkou změnou jen pro vás a vašeho partnera? Pak se zamyslete znovu. S novými pořádky se totiž bude muset vypořádat i váš pes či kočka…

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Váš domácí mazlíček není část zařízení bytu, která „si prostě bude muset zvyknout“, ale živý tvor, který má rád zaběhnutý pořádek věcí a rituálů, jež mu nově příchozí člen rodiny značně naruší. A to ho může silně stresovat. Kočky jsou ke změnám obecně citlivější než psi (některým stačí i jen přestavěný nábytek, aby je to „rozhodilo“), ale to neznamená, že váš štěkající miláček nebude mít s přijetím mimina do domácnosti problémy. Obě zvířata musíte na dítě připravit.

Máte-li psa…

Spousta psů nepřijde s dětmi dlouhé roky v podstatě vůbec do styku. A proto na ně mohou reagovat strachem či nejistotou.
Takoví psi potřebují nějakou dobu, než si na nově příchozího člena domácnosti zvyknou – a jejich páneček jim v tom musí pomoci (buďte trpěliví, mějte na paměti, že celá situace není pro psa nijak snadná). Zvykejte pejska na přítomnost miminka, odměňujte jej za správné chování. Zkuste mu spojit pobyt v přítomnosti dítěte s nějakým příjemným zážitkem – například pokaždé, když je v jedné místnosti s křičícím dítkem, dávejte mu dobrůtky. Psi zkrátka musejí vědět, že se nemají čeho bát a že je mimčo nijak neohrožuje.

Příprava se vyplatí

S příchodem miminka do domácnosti se psovi nabourá celý dosavadní životní rozvrh. Najednou je odsunutý na druhou kolej, může se stát, že se zpozdíte s krmením nebo vycházkou, kvůli nočnímu vstávání k dítěti narušíte pejskovi režim spánku apod. Nicméně není nemožné se i na takovou situaci připravit. Začněte se změnami již před narozením potomka, pak si pes matoucí a nepříjemné zážitky nebude spojovat přímo s příchodem dítěte.

Zrovna tak můžete psa seznamovat s dětským pokojíčkem, vůní dětského oblečení či kosmetiky, zkrátka jej připravit na nové vjemy.

Přes to všechno nikdy nenechávejte ani toho nejlaskavějšího psa s miminkem či batoletem samotného – nikdy nevíte, co se může stát. Nicméně pamatujte, že na světě žijí miliony rodin se štěkajícím mazlíčkem naprosto bez problémů, takže jen co překonáte případné počáteční těžkosti, uvidíte, že se pes stane milovaným a milujícím společníkem vašeho potomka.

…a máte-li kočku

Jak už jsme naznačili, kočky obecně snáší jakékoli změny o něco citlivěji než psi, takže příchod dítěte pro ně (ale i pro vás) bude velká výzva. Ale po čase si na soužití s miminkem zvyknou, zvláště budete-li se snažit jim toto sžívání usnadnit.

Kočky jsou nezávislejší než psi, takže mohou hůře snášet, když je dítko proti jejich vůli (a ještě poněkud neobratně) hladí, zvláště na citlivých partiích, jako je břicho, čumáček nebo tlapky (o tahání za ocas nemluvě). Ale dokáží si zvyknout, budete-li se jich před příchodem dítěte na těchto místech dotýkat. Vůbec nebude na škodu, když u toho budete mít v zásobě nějaké ty pamlsky. Spousta majitelů koček se ve spojitosti s miminkem obává především ostrých drápků. Ale není nijak těžké naučit kočku drápky nevystrkovat, jen musíte být trpěliví – pokud se kočky dotýkáte nebo si s ní hrajete a ona začne škrábat, okamžitě činnost přerušte. Váš mazlíček brzy pochopí, že s drápky nepochodí.

Opět nácvik

Podobně jako psa zvykejte kočku na změny v domácnosti ještě před narozením potomka. Nechte ji zvyknout na změny vybavení bytu, na nejrůznější vůně spojené s dítětem. Nedoporučuje se příliš blízce seznamovat kočku a dětskou postýlku – ne snad proto, že by spícímu dítku ublížila (pověsti o „zalehnutí“ mimin kočkou pusťte klidně z hlavy, jsou to opravdu jen pověsti), ale kočičí chlupy na zavinovačce nejsou právě nejlepší nápad.

Počítejte s tím, že kočka bude ve vztahu k miminku velmi zdrženlivá – jednak bude chvíli trochu trucovat, jednak ji spolehlivě odradí hlasitý pláč, před kterým raději uteče někam jinam.

Ale ani u kočky se nemusíte nijak zvlášť příchodu děťátka obávat – po čase si váš zvířecí mazlíček zvykne a přijme vašeho potomka do své rodiny „dvounohých tvorů, kteří ji krmí a hrají si s ní“.

Každopádně není příchod miminka do domácnosti důvodem odkládat zvířátka do útulku! Pes nebo kočka v domácnosti má prokazatelně pozitivní vliv na vývoj dítěte (pomineme-li skutečnost, že vzdát se domácího mazlíčka je těžké pro obě strany, speciálně pro zvíře). To za tu trochu trpělivosti zpočátku rozhodně stojí.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová