Rady a tipy, 27. 10. 2023

Foto: hedgehog94 / Shutterstock

Pokud přemýšlíte nad tím, že byste si pořídili pejska nebo kočičku, zvažte, zda nedat šanci na nový život mazlíčkovi z útulku! Kdyby uměla zvířátka v útulku mluvit, jistě by vám sama vysvětlila, proč je právě takový krok ten nejlepší.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

A nejen proto, že záchrana pejska či kočičky z útulku změní život jak samotnému zvířeti, tak i vám!

Adopce zachraňuje životy

Jednak dáte šanci na život zvířátku, které trpí tím, že nemá žádného blízkého člověka, jednak tím, že si dojdete pro mazlíčka do útulku, nepodporujete byznys „množíren“.

Lidí, kteří za účelem prodeje mláďat zneužívají svého psa či kočku, je bohužel stále spousta (pozor, neplést množitele a chovatele). A právě z množíren je i spousta zvířat v útulcích – když se už pejsek či kočička nehodí, případně se štěňata a koťata neprodají, končí často na ulici…“ upozorňuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Útulek neznamená nebezpečné zvíře

Spousta lidí žije v domnění, že zvíře se dostalo do útulku proto, že se jedná o nezvladatelného a nebezpečného tvora. Ovšem takové přesvědčení nemůže být dál od pravdy! Ve skutečnosti se většina pejsků a kočiček dostane do útulku proto, že jsou opuštěná (ať už skončili na ulici náhodou či záměrně), protože se jich bývalý majitel musel vzdát z vážných důvodů apod. Zvířata nemohou za to, že jsou v útulku, mohou za to lidé…

Máte šanci obnovit důvěru v lidi

Spousta zvířat v útulcích má za sebou velmi pohnutou historii (včetně týrání apod.), a tak není divu, že lidem příliš nevěří a chovají se ustrašeně.

Při troše (a v některých případech spoustě) trpělivosti a laskavém přístupu jim však můžete vytvořit harmonický domov, díky kterému zvířátka poznají, že ne vždy je důvěřovat lidem nebezpečné. A o to víc k vám přilnou,“ říká Lucie Šámalová.

Ustrašený uzlíček nezůstane uzlíčkem

Máte pocti, že zvířátka v útulku jsou spíš lítost vzbuzující tvorečkové, kterým byste sice rádi pomohli, ale bojíte se, že si domů přinesete pejska či kočičku, kteří vám vlastně nikdy nebudou působit radost, protože budou sami věčně „v depresi“?

Nemusíte se bát, jen co se zvířátko zabydlí, projde změnou i jeho osobnost, respektive teprve budete mít šanci poznat, jak úžasného společníka plného radosti jste si pořídili. Zvířata „rozkvetou“ a budou vám kouzlit úsměv na rtech každý den,“ ujišťuje trenérka. Jak dodává, pokud zvíře prošlo opravdu vážným traumatem, nebojte se požádat o pomoc odborníka, který vám pomůže.

Útulky se snaží, ale domov je domov

Útulky pro zvířata se snaží svým obyvatelům zajistit maximální komfort, takže zvířata nestrádají. Lidé, kteří v těchto zařízeních pracují, se jim maximálně věnují, ale přesto nenahradí jednoho „pánečka“. A kotce nejsou domovem, který by si pejskové a kočičky představovali. Takže i když na ně neprší, mají co jíst a nějaké to pohlazení a vlídné slovo je pro ně také připraveno, neznamená to, že by neocenili milující rodinu jen a jen pro sebe.

Nechejte si poradit

O minulosti obyvatel útulku ví nejvíc personál, který se o zvířátka stará. A tak si od těchto lidí nechejte poradit. Pokud máte doma děti, možná pro vás nebude nejvhodnější mazlíček starší kočička, která svůj dosavadní život strávila po boku seniora. A pejsek, který se roky proháněl na zahradě, bude rád, když se zas dostane k domečku nebo aktivním majitelům, kteří mu poskytnou dlouhé procházky. Takové informace jsou k nezaplacení, jde o štěstí vaše i vašeho nového zvířecího miláčka!

Ne všechna zvířata jsou hned k mání

Občas se stane, že si v útulku vyhlédnete mazlíčka, který vás chytne za srdce, ale personál vám neumožní zvířátko hned adoptovat. Velmi často jde o pejska nebo kočičku, kteří potřebují například dlouhodobější léčbu apod. Nerezignujte a počkejte si! Zvíře můžete často v útulku navštěvovat a vytvořit si k němu vazbu dřív, než si ho odnesete domů.

Nekoukejte jen po mláďatech

Spousta zvířátek zůstává v útulcích kvůli svému vyššímu věku. Lidé přirozeně koukají nejdříve po koťatech a štěňatech, ale to by mohla být chyba. Poskytnout domov zvířátku středního nebo vyššího věku je výhrou pro obě strany. Vy mu zajistíte krásný podzim života a získáte společníka, který je už vychovaný a hlavně vám bude naprosto oddaný.

Autorský článek / Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování (a panička dvou adoptovaných hafanů)

Autor článku: Petra Chmelová