Rady a tipy, 7. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Pes je obrovská radost, ale i starost a především závazek. Jestliže se rozhodnete si pořídit nového člena rodiny, měli byste si dát s jeho výběrem záležet. Přeci jen si pořizujete živého tvora, který s vámi několik let bude sdílet domov, dost možná i postel anebo gauč, a navždy se přitom zapíše do vašeho srdce. Připravili jsme přehled nejčastější chyb při výběru štěněte, kterých se dopouští budoucí majitelé chlupatých stvoření.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nevhodné plemeno

Rozhodli jste se pro pořízení pejska, možná ale přemýšlíte nad tím, jaké plemeno vybrat. “Nezřídka kdy se stává, že majitelé psů si zvolí psa, který se k nim třeba tolik nehodí. Když si pořídíte například jacka russela musíte počítat s větší časovou náročnější a aktivnějším životním stylem. Tomuto plemeni nebude stačit procházka okolo domu, vhodné jsou pro ně hodinové procházky a akčnější život. Oproti tomu třeba mops patří méně náročnější plemena, co se týče fyzické aktivity, na druhou stranu se ale může stát, že bude finančně náročnější vzhledem k častějšímu výskytu různých nemocí,” radí Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček.

Při výběru vhodného psa si odpovězte na několik otázek: Kolik času psovi denně můžete a chcete věnovat? Chcete rodinného psa? Toužíte po parťákovi na běh anebo spíš jen po gaučovém povaleči? Jak velkou finanční rezervu máte v případě různých nečekaných výdajů? Dáváte přednost ostřejším psům nebo hledáte plemeno vhodné k dětem? I přestože se rozhodnete pro nějakou rasu, nikdo vám úplně nezaručí, že bude mít typickou povahu daného plemene, každý pes je “osobnost”.

Včera bylo pozdě

Slavíte-li narozeniny, výročí či máte jiný důvod k radosti a oslavě, určitě by “dárkem” nemělo být nic živého. Mnohdy se takto kupují a darují zvířata bez rozmyslu a spousta z nich pak skončí na ulici, v útulku nebo v lepším případě u známých a přátel.

Pořízení štěněte neberte na lehkou váhu a věnujte jeho výběru čas. Je to jedna z mála věcí v životě, která se nevyplatí příliš uspěchat. Zpětně si totiž uvědomíte, jak moc se vám to vyplatilo. Máte ve volbě plemena jasno? Skvělé, teď následuje další důležitý krok a to je vhodně zvolená chovatelská stanice.

Stvoření z “množírny”

Ať už chcete labradora nebo francouzského buldočka, udělejte si rešerši v chovatelských stanicích daného plemene. Poptejte se majitelů téhož plemene, odkud pejska mají, jaký je jeho zdravotní stav, jak probíhala koupě, jaký měli dojem z chovatelské stanice apod. Pokud si nějakou chovatelskou stanici vyhlídnete, zavolejte jim a domluvte si u nich návštěvu, abyste zjistili jak fungují, zda nemají problém ukázat zázemí pro pejsky, jak se o pejsky starají – jestli mají čisto, vypadají zdravě a nebojácně apod.

“Průkaz původu psa vám sice nezaručí, že pes bude naprosto zdravý a nebude mít ani rýmu. Nicméně je to garance toho, že když si budete chtít pořídit třeba toho mopse, tak vám z toho nevyroste jezevčík s placatým čumákem. Dále je to záruka toho, že zde neprobíhá nezákonné množení. Nicméně i mezi chovatelskými stanicemi se může najít taková, kde psi žijí v nepřijatelných a velice nevhodných podmínkách.. Proto je potřeba být velice obezřetný a dát si s výběrem pejska načas,” varuje Pučálka.

Jak poznáte, že pes je nejspíš z množírny: Majitel šťeňat vás nechce pustit dovnitř. Bude se snažit vám psa prodat někde na parkovišti nebo “po cestě”, ať přece nejedete takovou dálku. Zvíře nevypadá zdravě (nemá očkovací průkaz nebo v něm chybí potřebné zápisy). Vnutí vám zvíře beze smlouvy a chce peníze “na ruku”. Zvíře vám dá i bez toho aniž by se zajímal, kam jede a jaký bude mít domov. Často vám zvíře nabídne a obratem dá dříve než v osmi týdnech (minimálně do té doby by mělo být u matky). Když se vám na zvířeti něco nebude pozdávat budou vás přesvědčovat, že vše je v naprostém pořádku. Pes je mnohem levnější oproti standardní ceně z chovatelské stanice (věřte, že se vám tato koupě nevyplatí).

Důvěřuj, ale prověřuj

Máte vybrané plemeno, provedli jste rešerši různých chovatelských stanic a máte mezi nimi pár favoritů? Dalším krokem by měla být jejich návštěva a pečlivé prozkoumání toho, odkud bude váš psí parťák pocházet. Všimněte si toho, jak jsou majitelé stanice ochotni vás pozvat k sobě na návštěvu, jak se ke zvířatům chovají, kolik tam mají různých plemen, jaká je tam čistota, zda jsou zvířata zavřená v kotcích, anebo mají volný výběh, ptejte se na zdravotní obtíže a dědičné zdravotní problémy pejsků. A hlavně chtějte vidět fenku a psa, jakožto rodiče štěněte.

Vše černé na bílém

Chovatelskou stanici máte vybranou a prověřenou, co teď? Štěně by k vám mělo jít po několika jeho návštěvách v dobré fyzické a zdravotní kondici, čipované, proočkované a ve věku minimálně osmi týdnů s průkazem původu a očkovacím průkazem (očkovací průkaz a cestovní pas v jednom). Štěně by dále mělo být čisté, bez lysin, hravé, nemělo by být hubené a taky by se nemělo nějak více drbat. Často pejsek dostane “výbavičku” a krmivo na několik následujících týdnů. Pokud se vám na pejskovi něco nezdá, majitel by vám měl dovolit vzít ho na veterinu a nechat ho zkontrolovat veterinářem.

Ať už kupujete psa od kohokoliv, a je jedno jestli se jedná o štěně nebo dospělého psa, vždy chtějte kupní smlouvu. Smlouva by měla obsahovat údaje o prodávajícím, kupujícím, přesné údaje o štěněti a jeho zdravotním stavu. Pokud možno nechte si návrh smlouvy poslat dopředu, ať máte dostatek času si ji prostudovat. Bez podepsané smlouvy si psa nepřebírejte.

Tip: Jste na návštěvě v chovatelské stanici a nevíte, které ze štěňat si vybrat? Pozorujte je jak si hrají. Jistě si všimnete těch více akčních, pomalejších, anebo i těch co o vás nejeví zájem. Nicméně často se stane to,  že pes si vybere dříve páníčka, než páníček jeho. A pak je už jasno!

Autor článku: Petra Chmelová

New title