Rady a tipy, 5. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Stačí chvilka a neštěstí je na světě. Ztracený pejsek je sám neznámo kde a majitelé prožívají muka. Jak řešit tuto nepříjemnou situaci? Vyplatí se nepanikařit a rychle převzít iniciativu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zachovat klidnou hlavu

Ztracení milovaného mazlíčka je velice stresující a je přirozené, že má majitel o svého pejska strach a obává se nejhoršího. Panika a hysterie mu však příliš nepomůže. Namísto hektického pobíhání je lepší v klidu promyslet možnosti a začít systematicky hledat.

Rozdělit se

Pokud máte rodinu, přátele či známé, kteří by se k vám při hledání připojili, určitě toho využijte a požádejte je o pomoc. Pes bude na známé tváře reagovat o poznání lépe než na lidi cizí, což může být při jeho odchytu zásadní. Můžete se rozdělit do skupin a postupně prohledávat místo, odkud se pes ztratil. Někdo by měl určitě zůstat i u vás doma. Existuje totiž velká naděje, že chlupáč sám najde cestu domů.

Informovat okolí

O ztrátě pejska co nejdříve informujte instituce, které vykonávají odchyty zvířat, tedy policii i městský úřad. Můžete poprosit o vyhlášení ztráty v rozhlasu, aby se o pejskovi dozvědělo co nejvíce lidí z obce. Na místě je i průběžné volání do nejbližších útulků.

Pokud má váš pejsek tetování nebo čip, určitě tyto údaje společně s popisem zvířete při nahlašování zmiňte. Kontaktovat můžete i okolní veterinární kliniky a ambulance. Pomoci vám mohou i myslivci.

Letáky a inzeráty

Inzerát o ztrátě můžete vylepit nejen na viditelná místa po okolí, ale není od věci jej i sdílet prostřednictvím sociálních sítí. Tento způsob je velice efektivní, jelikož se informace dostanou do povědomí mnoha lidí neuvěřitelnou rychlostí. Do inzerátu nezapomeňte uvést rasu a pohlaví psa, jeho věk a zvláštní znaky. Velice důležitá je fotografie! Díky ní lze chlupáče nejlépe identifikovat. Uveďte i místo, kde jste psa viděli naposledy.

Informace o hledaném

Nejen popis psího zevnějšku, ale i podrobné informace o povaze mohou při jeho nálezu pomoci. Pokud se jedná o bázlivého psa, nálezci díky inzerátu budou vědět, že si mají držet odstup, aby jej nevylekali a naopak ho na něco nalákat a zavolat vás. Na nalákání lze využít jídlo, na psy zabere i hárající fena.

Vždy je lepší udělat vše pro to, aby se pes neztratil. Na všechny situace se však připravit nedá a nemilá náhoda nás může překvapit kdykoliv. Nám pak nezbyde nic jiného, než pejska hledat a doufat v radostné setkání. Hlavní je neztrácet naději!

Autorský článek

Štítky: psi

Autor článku: Andrea Veselá

New title