Rady a tipy, 10. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Svět za okny skýtá tolik dobrodružství! A takové dobrodružství může psík zažívat i každý den na zahradě. Ne vždy však oplocený pozemek stačí. Zvířata přeci jen potřebují mnoho životního prostoru a vyžití. Jak to tedy udělat, aby byl pes šťastný a spokojený?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Výhody a nevýhody zahrady

Mít psa na zahradě je skvělá věc – chlupáč si zde může hrát, skotačit, lehnout si do trávy nebo prohánět sousedovic kočku za plotem. Může se zde i venčit, což však často nemusí být tak jednoduché. Někteří psi si totiž zahradu zafixují jako součást domu, kde se potřeba nevykonává. Takové jednání je sice velice ušlechtilé a čistotné, avšak zahrada pak ztrácí kýžené využití jakožto náhrada za klasické venčení na procházce.

Co je na zahradě dále pozitivní, je bezpečí, které poskytuje vám, vašemu chlupáči i okolí. Přeci jen nemůžete pejska vypustit bez dozoru na veřejném prostranství, kde se pohybuje mnoho dalších lidí a psů. Zahrada v sobě tak skýtá bezpečné útočiště, kde můžete bez starostí nechat pejska bez vodítka a náhubku. Na jeho bezpečí však musíte myslet i zde – je potřeba zajistit pozemek tak, aby zde nebyly žádné ostré předměty, jedovaté rostliny či návnady.

Bláto, jámy, cestičky

S pobytem psa na zahradě se pojí i mnoho nešvarů. Chlupáč si například najde zálibu v hrabání, a tak vám ze zahrádky vytvoří nevzhlednou měsíční krajinu, kde pro vymknutý kotník nepůjdete daleko. Takové chování je nežádoucí a jeho odbourání je běh na dlouhou trať, zásadní je zabavit psíka na zahradě jinou činností.

I když je váš mazel vzorný a jámy nehloubí, i samotný pohyb po zahradě, zvláště pokud je opakovaný, způsobí poškození trávníku. Na místech, kde se pes nejčastěji zdržuje, se vytvoří blátivé cestičky. Typicky se objevují kolem plotu, kde pes běhá tam a zpět. I v tomto případě je na místě nabídnout chlupáčovi jiné vybití energie. Jako řešení či prevenci před poškozením trávníku může být vydláždění inkriminovaných míst nebo jejich vysypání štěrkem či oblázky. Kolem plotu taktéž můžete umístit keříky, dekorace či jinou překážku, aby pejsek netrávil čas jen hlídáním, nebo jednoduše plot předělat tak, aby skrz něj nebylo vidět.

Důležitost procházek

Procházky jsou v životě psů oblíbenou aktivitou, která přispívá k psychické pohodě jak chlupáče, tak i páníčků. Společné venčení jednak utvrzuje váš vzájemný vztah, také psíka unaví, a to nejen fyzicky, ale i psychicky. Za plotem totiž číhá tolik zajímavých pachů a vjemů, které jsou na zahradě už „okoukané“. Malý životní prostor pejskům nesvědčí, proto je lepší kombinovat pobyt na zahradě s procházkami. Chlupáč vám bude věrným společníkem i na výletech či při sportu.

Štítky: psi , zahrada

Autor článku: Aneta Hladíková