Rady a tipy, 28. 9. 2023

Foto: Koldunov Alexey / Shutterstock

Toužíte po pejskovi nebo kočičce? Pak zamiřte do nejbližšího útulku, kde na vás čeká dokonalý zvířecí společník! Změníte nejen svůj život, ale také život tvorečka, který za sebou často nemá právě nejšťastnější období… S čím je třeba počítat, když si psa či kočku z útulku přinesete domů?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Strach a nedůvěra

Může se stát, že prvních několik dní bude váš mazlíček zakřiknutý, bude se schovávat a nebude právě společenský. To je zcela normální. Vždyť je ve zcela novém prostředí, má za sebou život v útulku, kde bydlel se spoustou dalších zvířat, navíc často zažil od původních majitelů kruté zacházení, někdo ho opustil… Není divu, že jeho důvěra v lidi je otřesena. Je na vás, abyste ji v pejskovi či kočičce zase obnovili. Nebojte, po pár dnech vlídného zacházení získáte oddaného a milujícího společníka!

Poznávací období

Tak jako mají různou osobnost lidé, tak se liší i osobnost jednotlivých koček či psů. A i když v útulku zvíře projde nejrůznějšími testy (zda není agresivní, zda se hodí k dětem apod.), dejte si čas, než se navzájem pořádně poznáte. Nikdy nevíte, jaké prožité trauma může spustit nepředpokládanou reakci u vašeho nového mazlíčka!

Vše se dá naučit

I když si přinesete z útulku už starší zvířátko, rozhodně to neznamená, že ho už nemůžete vychovat či vycvičit. Naopak! Psi i kočky jsou velmi inteligentní zvířátka, která nesnášejí nudu, potřebují pravidla a výcvik je většinou baví (i když u koček má samozřejmě své limity – nicméně například chození na kočkolit se naučí během chvíle). Pamatujte, že při výcviku je vždy lepší vsadit na pozitivní motivaci – chválit, chválit, chválit!

Co z něj vyroste

Především pokud si odnášíte z útulku pejska, jehož rasa není tak dobře identifikovatelná, může se stát, že vám z něho vyroste pořádný hafan. Většina zaměstnanců útulků dokáže „rozklíčovat“ alespoň základní plemena u konkrétního „voříška“, a tak si nastudujte co nejvíc o jejich typickém chování – ať pro vás není nový mazlíček úplnou neznámou.

Veterinář nutný

I když útulek předává do vaší náruče zvíře, které většinou nepotřebuje akutní veterinární péči, vyplatí se mazlíčka nechat prohlédnout veterinářem. Pokud víte, že má pejsek nebo kočička zdravotní potíže, zahajte bezprostředně jejich řešení s odborníky. Jestliže není zvíře kastrováno, vyplatí se s ním tento zákrok podstoupit (drtivá většina veterinářů vám ho ostatně doporučí).

Spousta lásky

A na závěr to nejdůležitější – s kočičkou či pejskem z útulku si domů přinesete mazlíčka, který vás bude bezpodmínečně milovat. Uvidí ve vás zachránce, člověka, který obnovil jeho důvěru v lidi, který mu poskytne lásku a péči, po níž tak touží. Tak ho nezklamte!

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová